I dag sågar Arbetsförmedlingen regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga. Det är de inte ensamma om att göra.

Riksrevisionen, den statliga myndighet som är satt att granska regeringen, och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), är av samma åsikt. Sänkningen har knappt gett något resultat på sysselsättningen men kostat desto mer – 21 miljarder kronor bara 2013.

Trots expertmyndigheternas utsagor fortsätter den borgerliga alliansen med eldunderstöd från näringslivet att hävda motsatsen.

“Ytterligare 30 000 jobb hotas om arbetsgivarna måste betala mer i arbetsgivaravgift”, skriver Svenskt Näringsliv i en rapport.

“(S)kattehöjningar hotar 14 000 jobb”, bloggar Moderaternas partisekreterare Kent Persson och varnar för Socialdemokraternas “ungdomsskatt”.

“Sänker man kostnaderna för att anställa innebär de ökade marginalerna att man skapar fler jobb,” hävdar Annie Lööf.

På senare tid har de fått uppbackning från hamburgerrestaurangen MAX och call-centerföretaget Silentium, som både skickat ut mejl till sina anställda och varnat dem för att rösta på oppositionspartierna. Ni riskerar i så fall att förlora era jobb, är budskapet.

Samma meddelande kom från Moderaterna i Stockholm i form av ett öppet brev till personalen i landstinget.

IFAU:s utvärdering av den sänkta arbetsgivaravgiften från i julas visar att den bara gett mellan 6 000-10 000 nya jobb. Varje jobb har kostat staten mellan 1,0-1,6 miljoner kronor. Det hade kunnat läggas på tre direktanställningar i offentlig sektor.

Experter och fakta talar sitt tydliga språk. Så när ska alliansen och Svenskt Näringsliv börja inse att deras jobbpolitik för unga är verkningslös? Eller än värre – den har lett till att miljarder slängts direkt i sjön. Det är den politiken som det borde höjas varningsflagg för.