Det lönar sig med motstånd. Om inte aktivisterna hade lagt sig framför skogsmaskinerna och surrat fast sig i trädtopparna hade vi inte haft någon Ojnareskog kvar att skydda.

Jag och Olov Söderdahl slirade upp längs den uråldriga skogsvägen, Ojnareväg, i min lite för låg gående Ford. Rötter och grenar skrapade i underredet men Olov bara skrattade och sa att vägen var så mycket bättre nu.

Annat var det veckan innan då kravallpoliser från Stockholm hade spärrat av väg 148 och ett helt koppel med bilar fick trotsa lervällningen för att få upp demonstranter i Ojnareskogen för att stoppa avverkningen.

Det här var 2012 och jag var där för att skriva ett reportage till Dagens Arbete. Den mest intensiva stormen kring Ojnareskogen hade precis lagt sig. Veckorna innan hade hela Sveriges blickar varit riktade mot den ojämna kampen mellan aktivister och skogsmaskiner.

Till slut hade läget blivit ohållbart för Mellanskog som anlitats av Nordkalk för att röja området. Skogsarbetarna fruktade att de skulle råka skada någon av de hundratals människor som hängde i trädtopparna och la sig framför deras larvfötter.

Bolaget stoppade tillfälligt avverkningen av säkerhetsskäl och dagen efter beslutade Högsta domstolen att ta upp fallet. Nordkalks tillstånd drogs in i väntan på avgörandet. Arbetet stannade av.

När vi kom upp på myren låg trästockarna i stora högar. Olov Söderdahl, som var en av grundarna till den lokala föreningen Bevara Ojnareskogen, satte sig bedrövad på en stubbe och klappade på en stock.

– En del av de här träden var 300 år gamla.

På fyra dagar hade en tredjedel av det 120 fotbollsplaner stora området avverkats. Larvfötterna från skogsmaskinerna hade tryckt ihop vegetationen till en brun massa. Hade inte aktivisterna surrat fast sig trädstammarna och bildat kedjor framför skogsmaskinerna hade förmodligen hela skogen varit det minne blott.

I dag beslutade regeringen att skydda området. Enligt underlaget är Ojnareskogen unik och oersättlig. Men hade det inte varit för aktivisterna hade det inte funnits någon skog kvar att skydda.

Det är något att dra lärdom av. Det lönar sig att göra motstånd.