Foto: Truls Busch Christensen
Foto: Truls Busch Christensen

Kristdemokraterna släppte i går sin första budgetmotion under den nya partiledaren Ebba Busch Thor. Efter hennes inledande jabbar mot kvinnors rätt till abort är det bestående intrycket av vårbudgetmotionen ”Gemenskap – inte utanförskap” en fet spark i skrevet på landets alla långtidsarbetslösa.

Kristdemokraterna tror på allvar att den främsta anledningen till att människor är arbetslösa under en längre tid är att de saknar motivation att skaffa sig ett arbete.

Det handlar inte om konjunktur.
Det handlar inte om utbildning.
Det handlar inte om ökad effektivisering.
Det handlar inte om inflation.

Det handlar om lathet. Om alla jävla latmaskar bara tar sig i kragen och skaffar sig ett jobb så har vi löst problemet med långtidsarbetslöshet.

Tycker KD.

Hur ska man annars tolka att deras enda förslag för att bryta långtidsarbetslösheten är att öka motivationen för arbetslösa att jobba? Detta genom att dubblera jobbskatteavdraget under de första två åren. Mer pengar om du bara skärper till dig och inte ligger där och latar dig.

Här följer en dramatisering av KD:s verklighetsbild:

Ebba: Kom igen, gå upp ur sängen nu!

Arbetslös: Orka, liksom.

Ebba: Då blir det mindre bidrag.

Arbetslös: Vem bryr sig.

Ebba: Men om mamma staten ger dig ett jobbskatteavdrag? Det är bara att ta ett av de här jobben som ligger och skräpar här på hög?

(Pekar på en hög med papper)

Arbetslös: Softare att inte göra nåt.

Ebba: Okej. Men om du får dubbelt jobbskatteavdrag då?

Arbetslös: Okejrå. Fan va du tjatar.

(Arbetslös masar sig upp ur sängen och möts av Ebba i en euforisk jazzdans till arbetslinjens lov. Scenen slutar med att Ebba och Arbetslös tillsammans promenerar ut på en äng med blommor och picknick-filtar och leende barn som skanderar ”Familjen först” under magnifik regnbåge och skära lätta moln.)