I går, när jag och SvD:s politiske chefredaktör PJ Anders Linder lämnade Studio 7 i Radiohuset, sa han om Peter Norman, den nye moderaten och finansmarknadsministern: Ja, det är ju tydligt att Fredrik Reinfeldt styr Anders Borgs regering.

Det kunde inte ha uttryckts mer träffande (och SvD:s ledarsida utvecklar det i sin huvudledare i dag). Jag pratade också om detta i Studio Ett, där vi kommenterade regeringsförklaringen och den nya regeringen. Peter Norman är en tydlig vd-typ. Det betyder att Finansdepartementet får ännu en icke-politiker på en politisk post – en person som har ett instrumentellt och makroekonomiskt perspektiv på politik, på reformer och hur dessa påverkar människor.

Ett tydligt exempel på Anders Borgs gärning är ju sjukförsäkringen, där reformen och dess intentioner i teorin verkar bra i en moderats öron, men där människor med all vår komplexitet inte passar in i modellen. Eller när han envist håller fast vid sin ekonomiska politik, oavsett hur omvärlden förändras – en ekonomisk politik som enbart fungerar i högkonjunktur.

Nu får jag dock höra att Peter Norman hyser en sund – och mycket större än Mats Odell – skepticism mot finansmarknaderna. Jag vet inte vad det kan betyda för den praktiska politiken. Jag vet bara att Finansdepartementet nu är befolkat av två teknokrater i stället för en.