Foto: Linus Hallgren

Ingen vet varför Jo Cox mördades. Men även förvirrade galningar får sina föreställningar ur ett sammanhang, från auktoriteter i samhällsdebatten. 

Jo Cox gjorde det vi vill att politiker ska göra: prata politik med medborgare på gator och torg. Hon attackerades av en man som skrek »Britain first«.

Britain first är en organisation sprungen ur British national party som anammat en paramilitär stil med träningsläger för sina medlemmar och uppmanar till »direktaktion« mot »global islamisk jihad«. De uppmuntrar före detta soldater att ansluta sig med slogan »Isis hunting club«.

Gruppen tar avstånd från mordet på Jo Cox och säger sig inte ha någonting att göra med det.

Vi svenskar tänker i första hand på mordet på Anna Lindh. Hur en uppslitande valkampanj kan trigga igång en ensam galning med suddiga politiska motiv. Men vi borde också fundera på Breivik, Lasermannen, Peter Mangs och på Soldiers of Odin.

Jo Cox hade uttalat sig för att Storbritannien skulle ta emot fler flyktingar. Hon var en uppåtstigande stjärna i Labour med bakgrund i Oxfam och Rädda Barnen. Jo Cox hyllas i dag av syriska aktivister. Som Anders Lindberg påpekar var både Jo Cox och Anna Lindh framgångsrika kvinnor som stod upp för humanism och allas lika värde. De valdes inte som mål av en slump.

Även förvirrade galningar får sina föreställningar ur ett sammanhang, från auktoriteter i samhällsdebatten.

Politisk debatt ska vara tuff och hård. Folkomröstningar ska hållas. Men det är när debatten kletar samhällsproblem på en viss grupp människor, som vi måste se upp. När vi funderar över formuleringar som hur mycket flyktingar kostar, borde vi därför i stället fundera över vad krig kostar. Vi vet alltid vad det leder till att förknippa vissa samhällsproblem – välfärdsbrist, arbetslöshet, kriminalitet – med en viss grupp människor.

Vi vet att hatsajternas, Britain firsts hemsida liksom Sverigedemokraternas publikationer, hela affärsidé är att koppla brottslighet till invandrare. Nästa steg är att gå till »direktaktion«. Som Breivik, Lasermannen. Som Peter Mangs. Som Soldiers of Odin.

Vi vill att politiker ska kunna fortsätta tala med människor på stan utan stora säkerhetspådrag. Vi borde börja fundera på hur vi kan dra en gräns mellan en tuff politisk debatt, något vi vill ha. Och en debatt där människor utmålas som problem, något som vi alltid vet vart det leder.

Jo Cox stod upp för allas lika värde i en tid när flyktingfientligheten breder ut sig. Politiken och demokratin behöver fler som hon.