Bild: Flickr/ Robyn Lee
Bild: Flickr/ Robyn Lee

Det är inte första gången Max behandlar sina anställda som toalettpapper. De är heller inte ensamma. Dagens Arena har hela listan.

25 anställda på hamburgerkedjan Max i Blekinge har fått ett sms från sin chef: “Hej. Jag kommer att ta bort anställningen på er som inte har jobbat på över en månad”.

Det är dock inte första gången som Max behandlar sina anställda som toalettpapper. De är inte heller ensamma i branschen om att göra det.

Dagens Arena listar några fler exempel:

  1. Ingen kan ha missat att Max inför valet skickade ut ett brev till sina anställda om att de gjorde bäst i att rösta blått, annars skulle de med största sannolikhet bli av med jobbet.
  2. På Max i Uppsala delades anställda in i Elitserien, Allsvenskan och Korpen-lag. De som sålde minst av tillbehören hamnade långt ner på listan och riskerade bestraffning.
  3. Anställda på McDonalds tvingades jobba gratis. Vanligtvis tvingades de anställda att stämpla ut när det inte fanns något att göra, men var ändå tvungna att finnas tillgängliga om de skulle behövas.
  4. De anställda på McDonalds i Lillänge fick inför sommaren 2011 meddelandet: ”Ingen semester kommer att beviljas under vecka 25, 26, 27, 28, 29 och 30. Under dessa fem veckor säljer vi som mest och det är då vi ska vara allra bäst!”. Personalen tyckte ”det var skittrist” och det slutade med att det bara blev svårare att få semester under sommarens finaste veckor.
  5. Anställda på en Burger King- restaurang i Malmö säger att det ”blev behandlade som slavar”. De tvingades att stämpla ut när de gick på toaletten och fick inte prata om annat än hamburgare på jobbet.
  6. Hotell- och restaurangfacket krävde ägarna till Burger King i Jönköping på över 400 000 kronor i lön och skadestånd efter att anställda vittnat om ständig underbemanning och lönefusk.
  7. En anställd på McDonalds fick sparken efter att hen bloggat nedsättande om sin arbetsplats. Efteråt skrev chefen på sin facebook: ”Jag småskrattar”.

Till saken hör att dessa företag är bland de största mottagarna av de runt 18 miljarder kronor som varje år betalas ut i sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Våra skattepengar finansierar dessa jobb. Och de kostar mer än vad de smakar. Priset för de rabatterade ungdomsjobben ligger enligt IFAU mellan 1 och 7,4 miljoner kronor styck.