Det blåser kraftiga vänstervindar ett halvår kvar till valet. Det konstaterar till och med Dagens industri i dag i en stor intervju med Jonas Sjöstedt. 

I intervjun talar Jonas Sjöstedt om hur Vänsterpartiet vill sänka skatten för arbetslösa och sjuka, återinföra avdragsrätt för medlemsavgift i fackförbund och a-kassa och slopa skatt för hyresrätter. Det ska bland annat betalas genom att trappa ned jobbskatteavdraget för löntagare som tjänar mer än 30 000 kronor i månaden, återställa bolagsskatten mot tidigare nivå, avskaffa den sänkta restaurangmomsen och skrota rutavdraget.

Vänsterpartiet har i dag det största väljarstödet i opinionen på flera år, inte minst genom sitt inflytande över debatten om vinster i välfärden – och väljarnas ökande oro över växande samhällsklyftor. De har fått anledning att brösta sig. Och nu talar företrädare för partiet redan om vilka ministerposter V skulle vilja ha i en rödgrön regering.

Men till Vänsterpartiets förtret har Stefan Löfven fortfarande inte gläntat på dörren till ett eventuellt regeringssamarbete. Det är Miljöpartiet som Socialdemokraterna har valt att kroka arm med. I övrigt ligger fältet öppet. Och i Dagens industri i dag kommer Jonas Sjöstedt med ett viktigt besked: Han kommer inte att fälla Stefan Löfven om han går fram med Miljöpartiet. “Vi kommer inte att hjälpa Fredrik Reinfeldt att bli statsminister, det är helt säkert”, säger Jonas Sjöstedt till DI.

Som de aktuella opinionssiffrorna ser ut i dag är MP och S tillsammans större än alliansens fyra partier ihop. Men det räcker förmodligen inte för att få en majoritet i riksdagen. Samarbeten är troligtvis nödvändiga. Det finns också en uppenbar lockelse i – och poäng för S och MP – att inleda ett samarbete med till exempel Folkpartiet: Det skulle lägga alliansen i ruiner för en överskådlig framtid.

Ett växande vänsterparti kommer att ha ett stort inflytande över en Löfven-ledd regering oavsett om de sitter i den eller inte. Men väljer de att gå in i ett regeringssamarbete riskerar de att få betala ett högt pris för de kompromisser de kommer att tvingas gå med på. Dessutom lämnar ett sådant scenario Sverigedemokraterna ensamt kvar som något slags antietablissemangsparti. Priset för det kan bli högt för alla.