På fredagsförmiddagen fick redaktionen trevligt besök av elever som går i klass 8b i Rinkebyskolan och ett medföljande tv-team från SVT. Under hösten har eleverna fått lära sig om varför Nobelpriset delas ut och om vem Alfred Nobel var. De har besökt Stadshuset där Nobelfesten äger rum nästa tisdag och var på plats i Börssalen när den ständige sekreteraren, Peter Englund, avslöjade att den kanadensiska novellförfattaren Alice Munro får årets Nobelpris i litteratur.

Men framför allt har eleverna sammanställt häftet “The Nobel Prize 2013” som i text och bild berättar om Alfred Nobel, men också sammanfattar en novell ur Alice Munros “Tiggarflickan”. Det var av den anledningen som eleverna kom till oss, eftersom Arenagruppens bokförlag Atlas ger ut Alice Munros böcker i Sverige. Häftet inleds med en gemensam dikt om Rinkeby som eleverna skrivit.

På grund av hälsoskäl har Alice Munro själv inte möjlighet att närvara vid prisutdelningen i Konserthuset på tisdag. Men hennes dotter, Jenny Munro, kommer till Stockholm i mammans ställe. I mer än 20 år har Nobelpristagare besökt Rinkebyskolan i samband med prisceremonin, och på torsdag kommer Jenny Munro dit och får då även ta emot elevernas imponerande häfte. Men skrivandet verkar inte ha gett någon större mersmak. När vi frågar eleverna som besöker redaktionen om de vill bli författare eller journalister när de blir stora får vi ett entydigt nej till svar. De vill bli jurister eller läkare i stället.