Ett mål med Dagens Arena är att vi ska vara en sajt i ständig utveckling. Som du förhoppningsvis vet har vi nu börjat spela in en podcast varje vecka. Du hittar våra tre första avsnitt såväl på sajten som på självaste iTunes.

Vårt nästa steg kallar vi för ”Veckans graf”, och vi börjar i dag. Tanken är att vi minst en gång per vecka ska illustrera en politisk fråga med hjälp av grafik som blir till en talande bild.

Här kommer vår första ”Veckans graf”, som vi publicerar med benäget tillstånd av upphovsmannen Tony Johansson. Du hittar den ursprungliga publiceringen på hans blogg här.

Bakgrunden är följande. Fredrik Reinfeldt har varit på World Economic Forum i Davos. Flera av Reinfeldts uttalanden har väckt uppmärksamhet, men frågan är om inte det här är det värsta: ”Vi brukade ha människor i industrin, men de har i princip försvunnit” (på Reinfeldts engelska: ”We used to have people in the industry, but they are basically gone”).

Har Reinfeldt rätt? Nej, de runt 567 000 människor som arbetar i den svenska tillverkningsindustrin visar att Reinfeldt antingen sa fel, menade något helt annat, eller har väldigt dålig kunskap om det land där han råkar vara statsminister.

Med en graf: