Midvinternattens köld var hård i Fredrik Reinfeldts traditionella jultal på Skansen. I stället för att anknyta till julens budskap om gemenskap valde statsministern att tala om människohandel, trafficking och gängkriminalitet.

Reinfeldt brukar inte inta någon mysig landsfaderroll à la Bengt Feldreich i sitt årliga jultal. Och den traditionen höll han vid liv även i år. Han valde i stället att berätta om sina studiebesök som han gör runt om i landet varje vecka. Hur han träffat Göteborgspolisen och pratat om sexbrott, att han varit i Husby så sent som i förra veckan för att diskutera tiden efter kravallerna i våras och hur han mött tidigare ungdomsbrottslingar.

Med sig hade han ett knippe med förslag på hur Moderaterna vill skärpa lagarna kring människohandel, sexköp och ungdomsbrottslighet.

Reinfeldts språkdräkt var av en slående gammelmoderat karaktär. Förutom att erbjuda höjda straff som lösning på stora samhällsproblem talade han om det individuella ansvaret. Svenska män har ett ansvar för att inte vara en del av efterfrågan i sexhandeln. Och näringsidkare i Husby som vill erbjuda ungdomsbrottslingar ett jobb som alternativ till den kriminella banan lyftes fram som föredömen.

Övriga Sverige talar just nu om ett samhälle som håller på att slitas sönder, där till och med medelklassen känner en växande oro för ökande spänningar. Skolresultaten rasar i internationella mätningar, arbetslösheten biter sig fast vid rekordnivåer och rasistiska rörelser flyttar fram sina positioner. Och i Europas grannland Syrien pågår en av de största flyktingkatastroferna i modern tid. Inget av detta valde landets statsminister att nämna med ett ord. Människohandel, sexbrott och gängkriminalitet är viktiga ämnen, men känns lösryckta ur samhällsdebatten i december 2013.

Det kan tolkas som att Fredrik Reinfeldt har tröttnat på det inrikespolitiska tjäbblet och svävar som en fristående satellit över samhällsdebatten. Men Reinfeldts jultal ska nog snarare ses som en kraftfull motoffensiv mot framför allt Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson har vid upprepade tillfällen påtalat att kriminalpolitiken är Sverigedemokraternas viktigaste valfråga vid sidan av invandrarpolitiken.

“Vår kriminalpolitik ska vara lika känd som vår invandrarpolitik när vi går till val 2014. Vi har stora förutsättningar att öka förtroendet bland väljarna på detta område. Den borgerliga regeringen uppfyller inte sina väljares förväntningar när det gäller kriminalpolitiken”, sa Jimmie Åkesson 2011.

Sedan dess har Moderaterna tappat stora väljarskaror till Sverigedemokraterna.

Fredrik Reinfeldt har genomgående varit tydlig med att markera mot Sverigedemokraternas rasism. I stället vill han nu locka tillbaka moderata väljare från extremhögerkanten med hårdare tag i kriminalpolitiken. Superstrategen Reinfeldt visade på Skansen att han inte har tagit jullov riktigt än.