Bild: Maria Georgieva

Varje dag i 66 dagar har tusentals människor i Bulgarien samlats för att protestera mot regeringen i landet.

I över två månader har regeringskritiska protester skakat EU:s fattigaste land. Människor i flera olika städer demonstrerar för demokrati och emot korruption.

En explosion inträffade på en kinesisk restaurang i Bulgariens huvudstad Sofia. Explosionen skedde på boulevarden Tsar Osvoboditel, nära parlamentet. Elva personer rapporteras vara skadade. Polis har hittat flera gasbehållare på platsen och bekräftar att dessa orsakade explosionen. Om explosionen har något samband med protesterna är oklart i skrivande stund.

Regeringen i Bulgarien leds av socialister. Att socialister delar på makten tillsammans med ultranationalister och liberaler kan tyckas märkligt. Bulgarer fortsätter att kräva nyval och den socialistledda regeringens avgång.

Motdemonstranter har i bussar slussats till Sofia för att delta i och organisera protester för att stödja regeringen, enligt nya uppgifter. “Stödjer vi regeringen eller protesterar vi emot den?” frågade en demonstrant på lokal-tv. Korruption präglar protesterna.

Sommarens protester har resulterat i 200 ytterligare arbetstimmar för polisen i landet, enligt Vasil Marinov, Bulgariens ställföreträdande inrikesminister. I fredags berättade han att landet inte har råd att betala poliserna för detta extraarbete.

Makt skapar missnöje, oavsett om man är för eller emot. Dagens Arena kommer att fortsätta följa utvecklingen i landet.

Protesterna i landet började den 14 juni som en reaktion på det kontroversiella valet av mediemogulen Deeyan Peevski som chef för den nationella säkerhetstjänsten (DANS). Peevski fick inte jobbet, men det medborgerliga missnöjet utvecklades i rasande fart.

Jag gjorde flera intervjuer under min vistelse i Bulgarien i somras. Konstnären Maria Stoeva berättade för mig varför hon och andra protesterar. Hon beskriver hur protesterna har utvecklats och berättar också om hur arbetsvillkor för konstnärer kan se ut. Mer om det kan ni läsa på länkarna nedan.

Vid ett vägskäl, min text i Expressen Kultur

Medelklassens missnöje i Sofia – det bortglömda Taksim

Därför kretsar bulgarisk politik kring kylskåp

Hopplös bulgarisk vår

”I Bulgarien finns ingen framtid”