Bild: Greenmonster/Flickr Från förläggning i Busmantsi, Sofia.

Bulgariska migrationsverkets ledning bör avgå med omedelbar verkan, kräver organisationen Helsingforskommittéen. Det är hög tid för landet att dras upp från korruptionens slukhål och visa solidaritet mot människor på flykt.

Bulgarien, EU:s fattigaste medlemsland, befinner sig i en social, ekonomisk och politisk kris. Detta påvekar även människor som korsar landets gränser.

Över 1 500 flyktingar från inbördeskrigets Syrien är i akut behov av humanitär hjälp. Bulgarien får årligen 500 000 euro som är öronmärkta för att bedriva flykting- och migrationspolitik.

Förhållandena som drabbar flyktingar kan beskrivas som vedervärdiga.

Den senaste tiden har bulgariska nationalister från partiet VMRO blockerat kontrollstationer vid den turkiska gränsen för att hindra människor på flykt från Syrien från att ta sig in i Bulgarien.

En kvinna som nyligen anlände från Syrien har avlidit i brist på läkarvård i huvudstaden Sofia.

Vad händer när människor på flykt inte får den hjälp de har rätt till? När pengar som är öronmärkta för att användas för humanitära ändamål fastnar i korrumperade politikers fickor?

Efter ett besök på den nyöppnade flyktingförläggningen i Vrazhdebna utanför Sofia kräver den bulgariska Helsingforskommittéen att ledningen för det statliga migrationsverket ska avgå med omedelbar verkan.

I dag, onsdag 3 oktober, kom beskedet att Nikola Kazakov, migrationsverkets generaldirektör, sparkas.

Enligt den bulgariska Helsingforgskommittéen har Migrationsverket misslyckats med att ge asylsökande, de flesta på flykt från Syrien, humanitär hjälp i form av skydd, mat och medicinsk vård. Boendeförhållanderna på flyktingförläggningen beskrivs som avskyvärda.

Människor som har flytt inbördeskrigets Syrien, två tredjedelar är mödrar med barn, och skadade personer lever i nedgångna hus utan värme med trasiga fönster och saknar tillgång till medicinsk vård.

”Den bulgariska Helsingforgskommittéen uttrycker oro för hur den bulgariska staten har behandlat människor på flykt. Detta är exempel på likgiltighet gentemot människor i behov av hjälp. Det är inhumant och en uppvisning av förakt från de bulgariska institutionerna”, skriver organisationen i ett uttalande.

Migrationsverkets ledning ursäktar bristerna i styrningen på att Bulgarien inte har varit förberett på den ökade flyktingantalet. Det är att skylla ifrån sig, enligt den bulgariska Helsingforskomittéen.

Bulgariska politiker har uttryckt oro för att flyktingsituationen är ohållbar. Men att 5 000 människors anländer till Bulgarien från Syrien kan inte beskrivas i termer av “massinvandring”.

– Flyktingarna behöver vår solidaritet, säger bulgariska Röda Korsets ordförande Hristo Grigorov till statliga tv-kanalen BNT.

Syriens grannländer har tagit emot mer än en halv miljon flyktingar vardera sedan inbördeskrigets början. Även andra Europeiska länder, såsom Ungern, har sedan 2013 tagit emot fler än 15 000 flyktingar.

Sedan 2010 har FN:s flyktingorgan UNHCR vid ett flertal tillfällen uppmärksammat den bulgariska regeringen, och i synnerhet ledningen för migrationsverket, på de förväntade följderna efter krisen i Syrien.

Den bulgariska staten har förberetts på att både behovet av hjälp och att mottagandet kommer att öka.