Håkan Larsson, chefekonom Villaägarna

Bostadsfrågan blir allt hetare i samhällsdebatten. Men trots att hälften av svenskarna bor i småhus så hörs de sällan i denna diskussion. Därför tog Tyckonomi Intervju ett snack med Villaägarnas chefekonom Håkan Larsson.  

Villaägarna organiserar 300 000 hushåll i småhus, men medlemmarna är inte en homogen grupp. Organisationen rymmer välbärgade villaägare på exklusiva adresser, men också många som valt småhus därför att det är den billigaste formen av boende, berättar Håkan Larsson i podden.

Många av landets småhusägare sitter dock på en stor del av rikets kollektiva bostadsyta, och därför borde kanske en diskussion om ökad rörlighet på bostadsmarknaden ta avstamp med fokus på denna grupp. Det tycker dock, kanske inte så oväntat, Håkan Larsson är en dålig idé.

– Det är bara att kolla på statistiken över vad som byggs. Det är inte småhus, trots att folk vill bo i småhus. Någonstans där måste man börja planera för fler småhus. Istället vill man på något vis tvinga bort människor från det och det tycker jag är lite bakvänt resonerat. Istället bör man ju öka utbudet, eller göra det mer effektivt att hyra ut en del av bostaden, säger han.

Villaägarna är en organisation som uppstått ur ett skattemotstånd, och det präglar fortfarande deras verksamhet, inte minst när det gäller diskussionen om fastigheters beskattning. Håkan Larsson uttrycker en stor oro över att den nya regeringsförklaringen ska innebära en återgång till tidigare syn på fastighetsskatten.

Lyssna på hela intervjun här – och följ oss på Soundcloud, Spotify eller i andra poddappar!