Bild: Flickr/Justin Sloan

Det som kan fälla avgörandet i USA är i vilken utsträckning demokraternas budskap kan tränga igenom amerikanernas cynism över ett Washington lamslaget av de rika.

När Air Force One tog mark på Austin Straubel International Airport steg jublet från folkmassan. Vi hade väntat i dryga tre timmar i novemberkylan på presidentens snabbstopp på flygplatsens asfalt i Green Bay, Wisconsin.

Detta var president Barack Obamas första valmöte sedan Sandy svepte fram över östkusten. Han sade att “i en storm är vi inte demokrater och republikaner, vi är amerikaner”. Talet stod i kontrast mot hur republikanerna gjort allt för att stoppa de förändringar han valdes för att genomföra för fyra år sedan.

Med bara några dagar kvar till valet pekade Obama på hur arbetande människor fått stå tillbaka i decennier, till följd av rationaliseringar i produktionen, förändrade handelsvillkor och sänkt beskattning av de rikas inkomster. Demokraternas väg framåt är investeringar i utbildning, forskning och alternativ energi som kan ge nya jobb och bryta beroendet av olja från Mellanöstern.

Huvuddelen av valrörelsen äger rum i en handfull delstater jämna nog att kunna bli utslagsgivande – bland annat Wisconsin. Kampanjen bygger på minutiös insamling av data från de uppsökande aktiviteterna. Under de avslutande fyra dagarna genomförs GOTV – Get Out The Vote – för att mobilisera dem man tror eller vet kommer rösta på presidenten. Man knackar på tre gånger – en gång under lördag och söndag, en gång på måndag och en gång på valdagen – tills väljaren har röstat.

Många av de jag har mött medan jag rivit biljetter utanför flygplatsgrindarna i Green Bay, knackat dörr i Madison och packat kartonger med valmaterial i Sun Prairie ser Sverige och andra europeiska länder som förebilder för att bygga en amerikansk välfärdsstat. Klassperspektivet är levande och det arbetande folket, medelklassen eller “the 99 %” ställs mot de rika och mäktiga, “special interests”, bankerna och “big oil”.

Progressivismen i USA har djupa rötter, bland annat i arbetar-, kvinno- och medborgarrättsrörelsen. Mot de moderna arvtagarna till denna tradition står en starkt organiserad konservativ rörelse med allt svagare stöd i folkopinionen och särskilt bland unga – såväl för kraven på oreglerade marknader som för motståndet mot preventivmedel, aborter och homosexuella.

Det som kan fälla avgörandet under de sista valrörelsedagarna i krisens USA är i vilken utsträckning demokraternas budskap kan tränga igenom amerikanernas cynism över ett Washington lamslaget av de rika och mäktigas ovilja till förändring.

Peter Gustavsson, arbetar till vardags på ABF:s förbundsexpedition och befinner sig i Wisconsin, USA under valrörelsens slutskede.