Ni minns sist när Moderaterna försökte sig på att förfalska historien?

”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.”

Så stod det i Moderaternas idéprogram som antogs på partistämman i Örebro 2011.

Partiets dåvarande partisekreterare, Sofia Arkelstenintervjuades om skrivelsen av Dagens Nyheter:

DN: Ni var emot fri och lika rösträtt för 90 år sedan.
Arkelsten: Nej nej nej, det där är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det, säger hon till DN.se.
DN: Det var ni inte. Ni var inte med och genomförde lika rösträtt för 90 år sedan.
Arkelsten: Vänta ett tag så ska vi se här. Jag kan ha … Det går ju en del olika Youtubefilmer och liknande med fullständigt osanna argument. Vi har naturligtvis fakta på det. Låt mig skicka det till dig så kan vi ta ett samtal efter det.”

Intervjun väckte starka reaktioner och Moderaterna anklagades för att försöka revidera historien. ”Det var i fräckaste laget. Det här är ren och skär historieförfalskning”, sa bland annat den före detta DN-medarbetaren Barbro Hedvall.

Under hastaggen #stuffmoderaternadid på Twitter listades absurda politiska insatser som – nästan – hade kunnat komma direkt från det moderata partikansliet.

Debatten om idéprogrammet blev en mycket pinsam historia för Moderaterna, och möjligtvis var det även början på slutet för Sofia Arkelstens karriär, eftersom hon senare ersattes av Kent Persson som partisekreterare. Men nu är Moderaterna redo att skriva om historien igen, avslöjar Aftonbladet. Eller snarare rätta till historien. I det nya idéprogrammet har stycket om hur partiet varit drivande i rättvisefrågor strukits helt.

För kommande partiprogramsdiskussioner vill Dagens Arena skicka med en minneslapp till Moderaterna om fler rättvisefrågor som de har motsatt sig de senaste 110 åren.