Bild: Polisen/skärmdump Uppdrag Granskning

Jag var inte ensam om att vara ordentligt uppskakad efter att i går kväll ha sett Uppdrag granskning om nazistiska Svenska Motståndsrörelsens frammarsch. Programmet lämnade en direkt fysisk obehagskänsla efter sig. Vad är det som händer i samhället? Det vi nu ser är den största mobiliseringen av den nazistiska rörelsen i modern tid, förklarade Janne Josefsson.

Svenska motståndsrörelsen (SMR) är en svensk militant nynazistisk organisation som, enligt Wikipedia, genom  revolution vill “skapa en nordisk nationalsocialistisk republik bestående av de nordiska länderna Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island och eventuellt även de baltiska länderna.”

Den auktoritära rörelsen leds av Klas Lund, tidigare aktiv i Vitt Ariskt Motstånd och dömd för dråp på Ronny Landin, som misshandlades till döds 1986 och som beskrivs som ett av de mest uppmärksammade fallen i nazismens spår i efterkrigstidens Sverige.

Den Svenska Motståndsrörelsen låg bakom attacken mot den fredliga antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i december. Månaden innan anordnade de en manifestation i Stockholm på minnesdagen av den fasansfulla kristallnatten. Och för några veckor sedan genomförde de – utan polistillstånd – en demonstration genom centrala Stockholm.

Uppdrag granskning kunde i gårdagens program avslöja ytterligare två händelser som SMR varit inblandade i. I september 2012 sticker personer med koppling till den nazistiska rörelsen ned 22-årige Joakim Karlsson i Vallentuna med åtta knivhugg. Han avlider av sina skador.

Åtta dagar efter mordet är två av männen från Vallentuna på nattbuss 791 från Gullmarsplan och då hamnar Emanuel i deras väg. Även han blir attackerad med kniv och försvarar sig med rädsla för sitt liv. Han klarar sig undan med blotta förskräckelsen.

En vecka före demonstrationen i Kärrtorp blir nigerianen Fidel Ogu, som är på besök i Sverige, oprovocerat knivöverfallen i Hökarängens centrum. Han fick ett knivhugg djupt in i magen. Läkarna säger att han har tur som överlevde. Det stora ärret på magen gör fortfarande ont. Men troligtvis kommer ingen att dömas för dådet, trots att tre killar födda på 1990-talet med koppling till SMR har fångats av övervakningskameror. Bevisunderlaget räcker ändå inte till för att peka ut någon gärningsman.

Till Janne Josefsson säger Fidel Ogu att han vill veta varför de gick på just honom. “Varför måste vi vara måltavla som ständigt får utstå elände?”, frågar han högt med en bedrövad blick.

I valet i september kandiderar SMR:s nazistiska systerrörelse, Svenskarnas Parti, i 30 svenska kommuner.

De svenska rasistiska och nazistiska rörelserna har fått luft under vingarna av deras meningsfränders framgångar i Europa. Stämningsläget har skruvats upp. Det märker inte minst de personer som organiserar sig mot ett alltmer rasistiskt och antifeministiskt samhälle. DN Kulturs skribent Jonas Thente lade i en omdiskuterad debattartikel i veckan ansvaret för det på “vänsterintellektuella” och feminister som förminskar och tystar förbittrade arbetarklassmän. Det är en rent absurd analys, och dessutom historielös.

Ökade orättvisor leder till ökade spänningar och konflikter. Vi såg det i krisens Europa på 1930-talet och vi var många som upplevde det senast på 1990-talet.

Nu har Europa befunnit sig i en ekonomisk kris i över ett halvt decennium. Konsekvenserna har varit förödande för miljontals människor. Högerpolitiken som har dominerat under samma tid har lett till fördjupade ekonomiska klyftor, inte minst i Sverige där de ökar snabbast i hela västvärlden.

Den politiska högerns medicin med sänkta skatter, privatiseringar och fler avregleringar har snarare inneburit bensin på en brinnande kontinent. Det är dags för andra metoder, och det gör valen till både EU-parlamentet och de allmänna valen i höst alldeles särskilt viktiga. Den groende rädslan som sprider sig i Sverige och Europa måste få ett stopp.