I dag avslöjar Expressen att Moderaternas kommunikationschef, Per Nilsson, i flera år har hyrt ut sin lägenhet på 67 kvadratmeter vid Stureplan för 23 280 kronor i månaden.

Det är inte utan att man studsar på den siffran. Det handlar om en ockerhyra som Per Nilsson går ordentligt med plus på vid en uthyrning. Det borde vara olagligt, är kanske nästa tanke? Men det enda fel som moderatchefen har begått är att han inte har underrättat bostadsrättsföreningen – som visserligen hade sagt nej vid en sådan förfrågan, säger föreningens ordförande till Expressen – om att han regelbundet har hyrt ut sin bostad.

Att ta ut ett belopp som är uppemot tio gånger högre än den egentliga hyran är i dag inget som strider mot lagen. Från och med den första februari 2013 får den som hyr ut sin bostadsrätt också begära ersättning för driftskostnaden. Efter att alliansregeringen drev igenom de nya reglerna är ockerhyror på andrahansmarknaden snarare regel än undantag.

Anledningen till de nya reglerna var att utöka bostadsutbudet i Stockholm. Så sent som i går gick Stockholms Handelskammare ännu en gång ut i en debattartikel och larmade om hur bostadsbristen i huvudstaden hämmar tillväxten. Det saknas mer än 120 000 lägenheter i storstadsregionen på grund av att bostadsbyggandet inte står i paritet med den snabba befolkningsökningen. Det drabbar tillväxten, men påverkar framför allt tusentals stockholmares vardag varje dag.

Regeringens nya regler har visserligen lett till att fler lägenheter nu hyrs ut i andra hand – men också till att andrahandshyrorna har ökat radikalt. Hyrorna för bostäder i andrahand har stigit med i snitt 20 procent, enligt Bostad Direkt, och 14 procent i ökning på Blocket.

Moderaternas kommunikationschef har alltså inte gjort något olagligt när han hyrt ut sin lägenhet. Med sin privilegierade position som bostadsrättsinnehavare i Stockholms innerstad gör han som många andra just nu – använder situationen till att enkelt tjäna extra tusenlappar. Den borgerliga bostadspolitiken uppmuntrar snarast till ockerhyror. Det är däri det moraliska bostadspolitiska haveriet ligger.