Jag sitter på tåget ned till Moderaternas arbetsstämma i Norrköping. Fram tills på söndag ska 200 partiombud slå fast färdriktningen för partiet inför valåret 2014. Stämman kommer att inledas med ett tal av Fredrik Reinfeldt där han enligt uppgift kommer att berätta vad Moderaterna har åstadkommit under sin tid i regeringsställning – och vilket framtida Moderatsverige han vill ta sikte mot. Du kommer givetvis att kunna läsa en analys av talet här på Dagens Arena under eftermiddagen.

Hur är egentligen stämningen inom Moderaterna?

Även det hoppas jag kunna få lite bättre svar på under dagen. Partiet har genomgått en minst sagt tuff period. Framgångsvindarna har mojnat. I förra veckan rapporterade Dagens industri om massiva avhopp från partiet och om ett utbrett missnöje med både partisekreteraren Kent Persson och Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs toppstyre. Partikassan har börjat sina, och även borgerliga ledarskribenter har tröttnat på Moderaternas “siffertrixande” för att bortförklara det stora jobbmisslyckandet och kriserna inom vården och skolan som duggar tätt. Den nya loggan är knappast tillräcklig för den nytändning som Moderaterna är i behov av.

Arbetsstämman kommer att hållas i Louis De Geers kongresshall i Norrköping. Louis De Geer var en holländsk industrimagnat som kommit att kallas för “den svenska industrialismens fader”. Han startade här bland annat det första svenska pappersbruket. Idag är industrilokalen omvandlad till en konsert- och kongressal och ses av norrköpingsborna som ett monument över stadens forna industriella välstånd.

Att Moderaterna väljer just den lokalen kan tolkas som en tanke. Fredrik Reinfeldt har som bekant själv förklarat det svenska industrisamhället som “basically gone”. Frågan är hur han vill bygga Sverige starkt även för framtiden? Allt färre av väljarna tror att partiet och dess allianskamrater sitter inne på de lösningarna.Moderaternas största strid under 2010-talet har nu börjat. Då är det nog välbehövligt om Fredrik Reinfeldt känner sig taggad, eller som han själv uttryckte det i söndags: som en stridshingst.