De fyra borgerliga partierna har inte haft ett så lågt väljarstöd sedan alliansen bildades för tio år sedan. I EU-valet ser de mer eller mindre ut att gå mot en kollaps.

Medan Moderaterna på hemmaplan retoriskt har transformerat sig till “Det nya arbetarpartiet” har partiet skickat de gamla “bunkermoderaterna” till EU-parlamentet. De har röstat mot skärpta arbetsmiljöregler och lagt ner sina röster när stärkta sexuella rättigheter varit uppe för omröstning. Deras klimatpolitik får dessutom bottenbetyg av Naturskyddsföreningen. Bland annat.

I Novus senaste väljarundersökning som presenterades i lördags får Moderaterna katastrofsiffror. Med sina 15 procent puttas de ned till bronsplatsen av Miljöpartiet. Vi kan kalla det för Gunnar Hökmark-effekten.

Moderaterna har traditionellt sett, liksom Socialdemokraterna, gått väsentligt sämre i EU-val än i riksdagsvalen. I de två senaste EU-valen har Moderaterna landat på 18 procent. Det ser inte ut att det blir ett tredje val med samma resultat.

Paniken har börjat spridas inom Moderaterna. Under natten till lördagen rök valaffischerna på Hökmark, Corazza-Bildt och Fjellner. I stället har man tryckt upp 2 000 nya affischer – med Fredrik Reinfeldts ansikte. Femtio procent av dem har satts upp i Stockholm, enligt Moderaternas pressjour.

När politiken inte lockar väljare hoppas men att förtroendet för statsministern ska fungera som livboj. Om det fungerar får vi reda på vid 23-tiden i kväll.

Om Moderaterna trillar ned till att bli det tredje största av de svenska partierna kommer den politiska debatten att ta en ny vändning. Folkpartiet backar betänkligt och det är osäkert om ens Kristdemokraterna och Centerpartiet behåller sina mandat i EU-parlamentet.

Är EU-valet en indikation på alliansprojektet förestående kollaps?