Arbetslinjen har blivit en socialbidragslinje. Nu behövs jobb, skola och en anständig välfärd, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldssons när han 1 maj-talar på västkusten.

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson håller årets första maj tal i Kungälv, Partille och avslutar på Götaplatsen i Göteborg. På förmiddagen startade han i ett soldränkt Västra Parken i Kungälv. Talet inleddes på samma sätt som förra året när han talade på Norra Bantorget genom att Thorwaldsson berättar om den svenska fackliga organiseringens anfader: August Palm. I slutet av 1800-talet agiterade Palm om att fabriksarbetaren har samma värde som fabrikören. “Där och då började man organisera sig”, säger Thorwaldsson.

I resten av talet blickar LOs ordförande framåt – förutom när det kommer till att sammanfatta regeringens politik de senaste åtta åren. Han räknar upp de röda siffrorna i bokslutet över arbetslinjen:

100 000 fler är arbetslösa idag än 2006.
50 000 fler ungdomar är arbetslösa idag än 2006.
Långtidsarbetslösheten är tre gånger högre idag än 2006.

Annars är Karl-Petter Thorwaldsson fokuserad på politiska lösningar för framtiden.

Talet berör jobben, behovet av ett kunskapslyft i Sverige och ett stopp för “gräddfiler” i vården och stora vinstuttag i välfärden. Sverige behöver en upprustning, och med det kommer jobben, säger Thorwaldsson. “Jag säger: Bygg vägar och järnvägar. Rusta och renovera. Behoven finns. Det sätter folk i arbete. Och det ökar tillväxten.”

Jobben för unga är årets viktigaste fråga för Socialdemokraterna och LO. Budskapet på första maj-märket lyfer: “Ingen ung utan jobb!”. Stefan Löfven har lovat att det första han kommer att ta tag i om han får bilda regering till hösten är 90-dagarsgarantin för ungdomar. I dag har mer än 40 000 ungdomar gått arbetslösa mer än sex månader. “Ingen ska behöva börja sitt vuxenliv med att vara arbetslös!”, säger Thorwaldsson.

I anslutning till jobben tar LO-ordföranden upp försämringarna i a-kassan: “I dag får inte ens en tredjedel av de arbetslösa ersättning från A-kassan.” Han berättar även om sin vän “Gun”, som efter en svår cancerbehandling är oförmögen att jobba men som trots det blivit utförsäkrad ur sjukförsäkringen. “Gun är inte ensam. Hittills har över 75 000 personer kastats ut ur sjukförsäkringen. Inte för att de blivit friska, utan för att de har passerat en administrativ tidsgräns. Det är orimligt!”, säger Thorwaldsson och utlovar att “stupstocken” i sjukförsäkringen ska bort vid ett regeringsskifte.

Årets kanske hetaste valfråga – vinstuttag i välfärden – fick naturligtvis också utrymme i talet. Thorwaldsson nämner att frågan har brett stöd även långt inom borgerligheten: “Med en socialdemokratiskt ledd regering ska ingen kunna driva skattefinansierad välfärdsverksamhet i vinstsyfte.”

Tidigare i veckan lovade Thorwaldsson jämställda styrelser inom LO före 2016. I sitt första maj-tal är hans feministiska budskap att kvinnor ska få rätt till heltidsanställningar och att vårdnadsbidraget ska rivas upp.

Karl-Petter Thorwaldsson tog även upp Sverigedemokraterna, som han beskriver som ett “rasistiskt parti”, men även som ett högerparti som i åtta av tio omröstningar röstar med alliansen. Han markerar återigen mot de hot som människor som protesterat vid Jimmie Åkessons arbetsplatsbesök under våren mottagit: “Jimmie Åkesson, du och din bruna svans ska ge fan i att hota våra medlemmar!”.