Dagens Samhälles debattredaktör Andreas Henriksson har publicerat ett blogginlägg i vilket han jämför Eric Sundström med ”en påtänd haschpundare”. Eftersom inlägget har orsakat artiklar i branschmedier (Dagens Media och Resumé) vill Eric Sundström delge Dagens Arenas läsare följande kommentar.

Andreas Henriksson driver tesen att den fristående socialdemokratiska opinionsbildningen inte håller rent vänsterut gentemot dunkla vänsterkrafter. För att knyta undertecknad och den partipolitiskt obundna sajten Dagens Arena till den tesen har Henriksson ett bevis: En lättsam statusuppdatering på Facebook.

Men den person som jag citerar i uppdateringen jobbar inte på något sätt med Dagens Arena, har aldrig skrivit en rad på dagensarena.se, är inte knuten till S och är inte partipolitiskt aktiv. Dessutom handlade uppdateringen *trumvirvel* om vad personen i fråga hade drömt.

Hörde ni något som rasslade till? Det var den enda länken i Henrikssons beviskedja som brast.

Till Dagens Media säger Henriksson att jämförelsen med en påtänd haschpundare ska ses som ”en vänskaplig knuff två vänner emellan”. Den beskrivningen stämmer inte. Henriksson och jag har aldrig haft något som ens liknar ett privat umgänge.

I samma artikel säger Henriksson att han tror att jag tar jämförelsen ”med en klackspark”. Det stämmer inte. Jag tycker inte att det är roligt när/om min mamma, svärmor, systerson eller moster – till exempel – ser att jag på ett nedlåtande sätt påstås ha ett missbruk. Det är ett osakliga påhopp som även slår mot medborgare med en drogproblematik.

Varje gång som sådana påhopp levereras från etablerade åsiktsplattformar, till exempel av en debattredaktör på Dagens Samhälle, sänks den redan låga tröskeln för näthat något ytterligare.

Henriksson säger även att hans angrepp på mig är ett svar på hur jag beskrev Sverige (med Dagens Samhälle i en av rollerna) som en bananrepublik. Mitt inlägg gjordes i sak, Henriksson angriper mig som person.

Det är en helt avgörande skillnad.