Foto: Skärmdump från VG
Foto: Skärmdump från VG

Femtio flyktingar har hittats döda i en lastbil i Österrike. Kvävda. En ofattbar tragedi. För fasansfull för att ens orka föreställa sig.

Liksom de tusentals liv som varje år släcks på Medelhavet borde denna händelse leda till krav på solidaritet, på rivna stängsel, säkra båttransporter. Politik för att lösa en akut flyktingkris, inte att låtsas som om den inte finns. Eller att låtsas att det är någon annans problem.

För det är det inte. Våra medmänniskor är alltid vårt ansvar. Det är vår förbannade skyldighet.

De omedelbara uttalandena följer tyvärr ett välkänt mönster. Smugglarna är samvetslösa banditer som bara är ute efter pengar och ger blanka fan i flyktingarnas säkerhet och hälsa.

Och det stämmer ju såklart.

De samvetslösa smugglarna måste stoppas. Men att bara fokusera på smugglarna döljer ett grundläggande problem. Smugglarna skapas av murar och stängsel. Av visumtvång och gränsvakter. Ju högre murar desto vanskligare resor. Desto större risker.

Det finns ingen annan lösning än att ta bort visumtvånget. Införa säkra transporter. Införa möjligheten att söka asyl i tredje land. Säkerställa att vi lever upp till vår skyldighet att hjälpa människor som flyr för sina liv.

Allt annat är hyckleri.