I dag påpekar folkpartisten Jasenko Selimovic på DN Debatt att 2013 handlat om främlingsfientlighet. Så långt har han helt rätt.

Förra året växte SD i opinionsmätningar till landets tredje största parti. Deras  vice partiledare avslöjades ha beskrivit invandrare som “parasiter”. Dagens Nyheter avslöjade Skånespolisens romregister. Rasister har demonstrerat på minnesdagen av Kristallnatten och attackerat en antirasistisk demonstration i Kärrtorp. Den svenska polisen använde sig av rasprofilering under namnet Reva. Hakkors har målats på moskéer och kyrkdörrar. Och tyvärr tar exemplen inte slut där.

Men det är inte dessa händelser som Jasenko Selimovic vill uppmärksamma på DN Debatt. I stället tycker han det är viktigt att lyfta frågan om att kampen mot främlingsfientlighet “missbrukas”.

Debattörer viftar för lättvindigt med rasistkortet mot meningsmotståndare och politiker använder SD som slagträ för att ta enkla politiska poänger, menar Selimovic. Så ska man inte göra, vädjar han. För att i nästa stycke göra exakt samma sak själv. Han menar att Socialdemokraterna samarbetat med SD i omröstningen om brytpunkten i riksdagen, samt att S använt SD som en skrämselfaktor för att rösta de egna väljarna till valurnorna i kyrkovalet.

Och precis som i den famösa Reva-debatten med Jonas Hassen Khemiri vill Jasenko Selimovic inte tala om strukturer. Sverige är inte genomsyrat av rasism, konstaterar han även i dagens DN-artikel. Men det har heller ingen påstått! Däremot har Jonas Hassen Khemiri – och vi är många med honom – pekat på hur även Sverige har problem med rasistiska och diskriminerande strukturer. Dessa strukturer drabbar många svenskar när de söker jobb och bostad, när de går på krogen eller är i kontakt med ordningsmakten.

Men som sagt, det samhällsproblemet är inte något som Jasenko Selimovic är intresserad av att diskutera. Han vill inte heller ta upp den senaste rapporten från Brå som visar att  antalet anmälda brott med nazistiska eller högerextrema motiv har fördubblats i Stockholmsområdet de senaste två åren.

Get your priorities straight, Selimovic! Det är inte kampen mot “det medvetna missbruket av den antirasistiska kampen” som är viktigt 2014 – utan den antirasistiska kampen för alla människors rätt till lika behandling och värde.