I stora delar av Sverige råder det snarare höstklimat än vinter trots att vi befinner oss i januari. Men runt alliansregeringen verkar vargavintern ha bitit sig fast. Opinonssiffrorna talar ständigt emot den, och allianspartierna tappar i förtroende i tidigare starka frågor som jobben och skolan. Nu börjar även deras främsta allierade – högerdebattörerna – att förlora hoppet.

Dagens Industris politiske redaktör, PM Nilsson, skriver i dagens ledare att Vänsterpartiet måste börja tas på allvar även från högerns och näringslivets håll. Partiets motstånd till vinster i välfärden delas faktiskt av såväl Expressens ledarsida som en stor del av såväl borgerliga och vänsterorienterade väljare.

“Vänsterpartiet går mot ett starkt val och kommer troligen vara inblandat i regeringsbildningen i september”, skriver PM Nilsson. Inte ens Dagens Industris ledarsida tror alltså på att regeringen ska lyckas med ett val-hattrick i september. Den sittande regeringen jobbar i en motvind som bara verkar tillta i styrka.