Bild: Arbetsförmedlingen

I helgen genomförde nazisistiska Svenska Motståndsrörelsen (SMR) en oanmäld manifestation genom centrala Stockholm. I går rapporterade media om att SMR:s ideologiska systerorganisation, Svenskarnas parti, har fått tillstånd att demonstrera i Jönköping på arbetarnas dag, första maj.

Under stor uppmärksamhet har Jimmie Åkesson genomfört en valturné på LO-dominerade arbetsplatser de senaste veckorna. Sverigedemokraterna har också tillsammans med sitt mer hårdföra ungdomsförbund besökt skolor inför valet.

Och för bara en dryg månad sedan blev feminister attackerade och svårt misshandlade av nazistsympatisörer på öppen gata i Malmö.

De rasistiska och nazistiska organisationerna flyttar fram sina positioner. Samtidigt väcks ett allt mer högljutt motstånd.

Vanliga människor börjar  säga ifrån. Sjuksköterskor, skolelever, lärare, läkare, brandmän och mezzosopraner säger med en röst: Stoppa rasismen. Det räcker nu. Vi står för ett solidariskt, öppet och generöst samhälle.

I dag avslöjar Göteborgs-Posten att Grönlunds trafikskola, som på Arbetsförmedlingens uppdrag arrangerar bussutbildningar, har låtit en lärare att återgå i tjänst, trots att han så sent som i oktober ondgjort sig över invandring på lektionstid. I en inspelning som GP har lagt ut på sin hemsida säger läraren bland annat:

“Det är för mycket invandrare i Sverige. Förstår du? Jag kan inte gå en meter åt ett håll så ser jag en utlänning. Jag vänder på mig. Där är en till utlänning. Var är svenskarna någonstans, de är borta. Det blir panik, säger läraren och varnar för att “hela världen” kommer till Sverige och att det kommer bli inbördeskrig – “som Palestina”.”

Det handlar och djup okunskap och rent rasistiska fördomar. Och sådant hör inte under några omständigheter som helst hemma i klassrum. Att Grönlunds yrkesutbildningar dessutom finansieras av Arbetsförmedlingen gör situationen än mer allvarlig. Grönlunds yrkesutbildningar AB, som huvudbolaget heter, sålde mellan 2011-2012 utbildningstjänster till Arbetsförmedlingen värt hela 570 miljoner kronor.

När GP:s reporter konfronterar Lennie Zärnblom, som är regionchef för Grönlunds trafikskola i Västsverige, säger han att läraren har uttryckt sig “olämpligt” och “olyckligt”. Läraren har nu också blivit varnad och omplacerad, men är kvar inom företaget.

Hanteringen av ärendet är anledning nog för att ge Grönlunds yrkesutbildningar någon sorts varning. Arbetsförmedlingen borde åtminstone göra en allvarlig utvärdering av ett företag som disponerar över en halv miljard skattekronor och som låter en lärare som utnyttjat sin auktoritet i klassrummet till att sprida rasistisk dynga att återvända till sin tidigare tjänst.

Det får inte finnas skuggan av ett tvivel om att Arbetsförmedlingen inte sponsrar rasistiska arbets- och utbildningsplatser.