Kan en femhundring fungera som medicin för psykiskt sjuka? Ja, visar det sig. Plötsligt började människor träffa sina vänner igen.

Lars Berges Arena-reportage Experimentet om Harry och Karina som fick en femhundring som medicin mot psykiska besvär blev klickraket för ett och ett halvt år sedan. Texten delades tusentals gånger på sociala medier. En pjäs med titeln Experimentet går just nu på Teater Tribunalen. Kunde det verkligen vara så att pengar lindrar psykiska besvär.

Lars Berge avslutade sin artikel så här: “Vad händer om det visar sig att fem hundra spänn har en mätbar effekt på dessa personers välbefinnande? Vilka politiska konsekvenser får det ifall vi kan visa att en femhundring kan ha samma effekt som mediciner?”

I nya numret av Magasinet Arena återvänder Lars Berge till Karlskrona. Experimentet är avslutat. Hur gick det för Harry, Karina och de andra som deltog i experimentet?

Frågan som Lars Berges reportage kretsar kring är: Var går gränsen mellan psykisk sjukdom och fattigdom?

Harry och Karina beskrivs i journalerna som passiva, tillbakadragna och störda i sin lust och förmåga att skapa relationer. Hur skiljer sig den diagnosen från vad det innebär att vara fattig?

Karina beskriver sin situation så här: “Folk försöker förstå men gör det ändå inte. Till slut tröttnar de. Umgänget tunnas ut allteftersom. Bjuda hem går inte för man har ju inget att bjuda på. Man skäms för att man är så jävla fattig. Till slut vågar man knappt gå ut. Man blir som instängd i en bur”.

Det är inte enkelt att vara kontaktsökande med en tom plånbok.

Slutsatserna som forskarna har nått om fattigdom kan låta självklara. Men det är banbrytande forskning: Fattigdom är en ond spiral av ekonomisk stress som leder till kortsiktiga beslut, som leder till mer fattigdom, vilket ökar stressen än mer.

Fattigdom leder till isolering.

Denna kunskap är undanträngd ur debatten om hur långtidsarbetslösa kan skrämmas tillbaka till arbetskraften. Svårigheter att tjäna pengar ses som en individuell karaktärsbrist eller sjukdom. Begreppet fattigdom är som förpassat till en mörk dåtid.

Lars Berges reportage visar att fattigdomen finns i allra högsta grad – och att bidrag fungerar.

Plötsligt började människor träffa sina vänner igen. De gjorde saker som många andra tar för givna: Åt buffé, köpte en träningsoverall, tog en öl, fikade.

Nya numret av Magasinet Arena anländer i dagarna hem till prenumeranterna. Med start tisdag den 21 april säljs årets andra nummer av Magasinet Arena i butik. En prenumeration av tidningen kan beställas här >>