Det är dags för Socialdemokraterna att stiga fram som den enande kraft för vänstern som så många längtar efter.

Birgit, 92 år, är journalisten Lars Berges mormor. I nya numret av Magasinet Arena får hon säga sitt om Socialdemokraternas valstrategi, presenterad av partiets valgeneral Jan Larsson. Det gäller att ”tydliggöra skillnaderna i politiken”.

– Menar karln att folk inte fattar att Socialdemokraterna och Högerpartiet inte är samma sak? undrar Birgit.

Om den moderna socialdemokratins eviga besvärjelse, att det gäller att vinna mittenväljarna, säger Birgit att det låter märkligt att låta några ”velpellar” styra Socialdemokraternas inriktning:
– Antingen så står man väl för sin politik, eller så gör man det inte. Med demokrati menas väl att det är folket som ska välja på vilket sätt landet ska styras, eller hur?

Det är helt förtjusande läsning. Inte bara för att Lars Berges mormor utrycker sig så glasklart. Även för att hon lyckas formulera den tveksamhet som många potentiella socialdemokrater faktiskt känner inför partiet: Vad ska ni med makten till om ni inte vill förändra samhället på allvar med den?

Den rödgröna oppositionen går som tåget i opinionsundersökningarna. S, V och MP får egen majoritet i Sifos aprilmätning. Men det verkar vara Vänsterpartiet och Miljöpartiet – inte Socialdemokraterna – som kommer att fixa det så efterlängtade regeringsskiftet.

Ett halvår innan valdagen är Socialdemokraterna nere och nosar runt 30 procent. Opinionsmätningarna ger bara marginellt bättre siffror än valresultatet 2010, som var historiskt dåligt.

En undrar, precis som Lars Berges mormor, hur Socialdemokraterna tänker egentligen. Är det en uträknad strategi att Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska få kanalisera väljarnas längtan efter en annan politik, ett annat samhälle? Medan Socialdemokraterna ska vara trianguleringens mästare, inte så himla olika Moderaterna, så att ”mittenväljarna” kan känna att det inte är så stor skillnad på Reinfeldt och Löfven som statsministrar?

Det kan fungera i valet 2014. När missnöjet med allianspolitiken är så utbrett att väljarna ger Stefan Löfven chansen ”bara för att”. Men om Socialdemokraterna verkligen vill vara ett alternativ för de väljare som vill förändra samhället, på längre sikt, måste de gaska upp sig.

Då räcker det inte att argumentera mot det femte jobbskatteavdraget – men ändå låta det vara kvar. Då duger det inte att mumla om vinsterna i välfärden – samtidigt som folk ser hur riskkapitalbolag stoppar gemensamma skattepengar i privata fickor och drar.

Vänstervågen är här nu, även bland ”mittenväljarna”. Folk längtar efter en grönare, mer feministisk och rättvisare politik. Allt manifesterat i framgångarna för Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Som största oppositionsparti och främsta regeringsalternativ borde Socialdemokraterna leda den vågen. Inte bara surfa med i bakvattnet.

Lars Berges mormor är något viktigt på spåret. Det är dags för Socialdemokraterna att stiga fram som den enande kraft för vänstern som så många längtar efter.