Tommy Svensson

Vladimir Putins propagandamaskineri ger allt mer öppet understöd till Europas högerextrema partier. Även Sverigedemokraterna följer propåerna från Moskva.

Först ett erkännande: Sputnik är ett lysande namn på den ryske presidenten Vladimir Putins nya världsomspännande propagandakanal.

Med Sputnik 1 chockade Sovjetunionen världen i oktober 1957 genom att vara först med att sända upp en satellit runt jorden. Rymdkapplöpningen med USA blev ett led i det kalla kriget.

Jag minns att min lekkamrat var lika stolt som sin pappa, en kommunist av den gamla sorten. Sovjet skulle snart gå om USA, precis som ”Krusse” (dåvarande Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov) hade sagt.

Vi kikade upp i himlen efter nya sputnikar. Först med en hund ombord och sedan med den första människan i rymden. Drömlandet USA hade halkat efter, ofattbart.

Sputnik associerar till Sovjetunionens glansdagar i slutet på femtiotalet och början av sextiotalet. Nu finns inte Sovjetunionen längre till miljoner människors lättnad, men till Putins stora sorg.

Den nya arenan för dagens makthavare i Moskva handlar om makten över informationen. Tv-kanalen RT (Russia Today) och nystartade nyhetsbyrån Sputniknews.com ska ta upp konkurrensen med CNN och BBC.

Inget fel i det. Ordet är fritt. Men vad är det vi får se och höra?

Sputnikgruppens generaldirektor Dmitry Kiseljov kan betraktas som Putins propagandaminister. Han har gjort sig känd som ”en extremt konservativ, nationalistisk och Kremltrogen programledare i tv”, berättar journalisten och Rysslandskännaren Stig Fredrikson i en artikel i Svenska Dagbladet (19/12).

Ok, som reaktionära Fox News, fast på ryska. Men det är mer än så.

När Dmitry Kiseljov presenterade Sputnikprojektet för en månad sedan var det under vinjetten ”Telling the untold”. Alltså ungefär ”Vi säger det andra inte säger.”

Det låter bekant: Vilka är det som brukar säga just så?

I TV-kanalen RT.com möts jag som av en händelse av en intervju med franska Nationella Frontens ledare Marine Le Pen som får säga att hon inte gillar globalisering, EU och USA.

Vanliga inslag är också ”experter” som får säga att EU och USA vill göra Ukraina till en koloni eller att Putins senaste tal inte alls var en konfrontation med Väst.

Marine Le Pen bjuds inte bara på mediautrymme. Hon har tillstått att hennes kampanj inför presidentvalet 2017 finansieras med ryska pengar. I första hand ett lån på motsvarande 85 miljoner kronor.

I det nya propagandakriget sträcker Putin ut en hand till Europas högerextremister. Även Sverigedemokraterna finns med på ett hörn. I europeiska rapporter och artiklar om Putins europeiska nätverk finns SD med.

Följaktligen röstade Sverigedemokraterna i höstas nej till Ukrainas associationsavtal med EU. I praktiken en röst på Putin. Denna politiska koppling, som SD nu tydligen försöker slingra sig ur, har väl dokumenterats av Patrik Oksanen i EU-bloggen.

Aggressiv nationalism och EU-fientlighet förenar dagens styrande i Kreml med de europeiska högerextremisterna. En ny allians är under uppbyggnad.

Ironiskt nog påminner det om den tid då de europeiska kommunistpartierna, inklusive Vänsterpartiet under annat namn, följde varje order från Moskva.

Nu har Kreml nya vänner och vi behöver inte titta i himlen efter Sputnik. Det är bara att ställa in kanalen.

Tommy Svensson, Tankesmedjan Tiden