Avspärrningarna av Stockholms innerstad i lördags under nazisternas demonstration kändes som ett hån mot demokratin.

”Sverige åt svenskarna” skanderade nazisterna som demonstrerat med Svenskarnas parti (SvP) när de eskorterades till Gamla Stans t-banestation av kravallutrustad polis och en karavan av polisbussar. De gula fanorna med partisymbolen ”skräckhjälmen” – en symbol med kopplingar till Nazityskland – var ihoprullade.

Stockholm anpassades för att ge plats åt SvP:s demonstration. De som utförde anpassningen var polisen. Gustav Adolfs torg och Norrbro var avstängt. För alla förutom nazisterna vill säga. Likaså Strömgatan och Strömbron mellan Kungsträdgården och Skeppsbron.

Operan, som ligger vid Gustav Adolfs torg, gjorde det enda rätta och stängde. Alla som ville besöka Skeppsholmen kontrollerades av polis, en brud släpptes igenom till sitt eget bröllop. Överallt stod polisbussar och ambulanser.

Avspärrningarna kändes som ett hån mot demokratin. Det var smärtsamt att se hur nazister kunde samlas granne med statsministerns bostad, precis vid UD och 200 meter från riksdagen. Som om det inte finns andra platser att hänvisa nazisterna till, om polisen ska envisas med att ge dessa tillstånd.

”Excuse me, men vad är det som pågår?” Det var några turister som hindrades av vägspärrar som frågade. Vansinnet blir nästan än mer påtagligt på engelska. ”There are some nazis demonstrating”.

Men, stockholmarna gjorde ett annat val än polisen. Tusentals slöt upp till motdemonstrationen i Kungsträdgården och människorna som samlades där var så fruktansvärt många fler än nazisterna. Det ska vi minnas med stolthet. Sannolikt ville demonstranterna också markera mot polisens undflyende behandling av SvP.

Stockholm stod upp mot nazister skrev DN på förstasidan igår. Det borde polis och regeringen också göra. Men i stället tog polisen på nytt i med hårdhandskarna mot motdemonstranterna och använde sig bland annat av hästar och hundar.

Den senaste veckan har polisen gång på gång visat hur de väljer bort de möjligheter de har till att neka demonstrationstillstånd för nazister. Inte heller undersöker de om de skulle kunna göra det. Till exempel menar experter att det går genom att hänvisa bruket av nazistiska symboler, som innebär hets mot folkgrupp.

I fredags frihetsberövades en person misstänkt för hets mot folkgrupp i samband med SvP:s demonstration i Gävle. Ett brott som partiledaren Stefan Jacobsson ser som en inskränkning av yttrandefriheten och vill avkriminalisera.

FN har under många år kritiserat Sverige för att det inte görs tillräckligt för att stoppa spridandet av ”idéer grundade på rasöverlägsenhet eller rashat” samt för att organisationer, i strid mot FN:s konvention mot rasdiskriminering, som för fram budskap som öppet ”främjar och uppmanar till rasdiskriminering” inte är förbjudna. Jurister ser inga hinder för att Sverige skulle kunna förbjuda nazistorganisationer. Det verkar dock regeringen göra.

Det håller inte att polis och regering fortsätter att huka mot kritiken genom att hänvisa till grundlagen eller med motiveringen att det finns våldsamma motdemonstranter. Grundlagens friheter ska, som juristen Peter Nobel säger, aldrig någonsin avse kränkningar och hot mot andra människor.

Det är bara att hålla med ett av alla plakat från lördagens demonstration: Att man ens ska behöva protestera mot den här skiten.