LEDARE Ditmålade skotthål i pannan på politiker, hakkors och det systematiskt sabotage av valaffischer är en ny verklighet som måste tas på allvar. Gör den inte det riskeras att människor som är engagerade i politiken hoppar av eller avstår och att den demokratiska processen allvarligt störs. 

Söndersparkade, uppeldade, nedklottrade. »Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare«, sa Roland Andersson (S) till Borås Tidning.

Det gäller skadegörelsen av valaffischer. Han och en partikamrat har nu hållit vakt om kvällarna vid valaffischerna, eftersom de fått sätta upp nya sju gånger på vissa ställen.

Det är sorgligt, men inget unikt.

Över Stefan Löfvens ansikte har någon klottrat »SD 2018« med svart tuschpenna. På Annie Lööf har någon målat ett hakkors, på hennes partikamrat har någon ritat ett kikarsikte som om hon skulle skjutas. Svartmålade ögon.

I Tyresö beskriver Socialdemokraterna att deras skyltar välts och vandaliserats i princip varje natt, exempelvis med pinnar som stuckits genom företrädares ögon. På Lidingö kallar Miljöpartiet det för en »systematisk rensning« efter att de fått över hundra affischer förstörda.

Att affischer systematiskt klottrats ned med våldsbudskap och hakkors är annorlunda än att rita dit ett par glasögon på statsministern.

Vid Telefonplan i Stockholm hade någon vandaliserat affischer på bland annat statsministern, så att det såg ut som om han blivit skjuten i pannan och blod rann ner över ansiktet. Det går att hitta liknande nyheter runt om över hela landet.

Att valaffischer blir nedklottrade med mustascher och liknande är inget nytt. Men omfattningen och nivån i årets valrörelse tycks vara helt ny. Enligt SVT uppger fem av åtta partier att just sabotaget av valmaterial är mer omfattande denna valrörelse än tidigare.

Att affischer systematiskt klottrats ned med våldsbudskap och hakkors är annorlunda än att rita dit ett par glasögon på statsministern.

Detta är ett symptom på det uppskruvade tonläget och avskyn mot politiker som präglat den senaste tiden.

I en enkät till kommunstyrelsens ordförande i landets alla kommuner uppgav över hälften av de svarande att de utsatts för hot, våld eller trakasserier under denna mandatperiod. Två av tre menade att hoten blivit fler de senaste åren.

Som ofta tycks det vara hatet mot socialdemokrater som är värst, även om alla partier drabbas. Flera polisanmälningar har upprättats för sabotagen av valaffischer. Men efter valet behövs detta utredas på ett större plan, ditmålade skotthål i pannan på politiker och systematiskt sabotage av demokratins skyltar är allvarligt.

Det riskerar att människor som tänkt engagera sig politiskt avstår och att den demokratiska processen störs. Det gör dessutom att allt fokus flyttas från det politiska budskapet till hatet.

Partipolitiskt aktiva gör ett hästjobb när de tvingas sätta upp nya affischer hela tiden istället för att prata med väljare. I Tyresö gick Socialdemokraterna och Centerpartiet, som också drabbats, ihop och vakade över affischerna med bil kvällstid. Det är ett gott initiativ.

Partierna bör fortsätta att hjälpas åt att resa omkullvälta skyltar, hålla koll och tipsa varandra om sabotaget. I debatter och valstugor tycker företrädarna för de olika partierna vitt skilda saker. Men det utbredda sabotaget drabbar alla.