ledare Med rätt valslogan kan allt hända i årets valrörelse. Här får varje riksdagsparti ett eget förslag på en vinnande formulering som kanske blir just det som gör den lilla skillnaden i årets budskapsflod.

Det finns en hemsida som gör valslogans. Ett klick och den skapar något kort som skulle kunna bli rubriken på en valaffisch.

Jag använde mig av den för att slumpa fram slogans till svenska partier.  Perfekt i en tid av förvirring kring Alliansens politik och ett konstant brus från Almedalen. Här kommer det som skulle kunna bli partiernas huvudbudskap i valrörelsen och hur de skulle få temat att passa in i just deras politik.

Moderaterna: »Dela på skolorna«

Budskapet går hem överallt, kanske mest för att alla tolkar det olika. I rika villakommuner uppfattas sloganen som att skolorna ska delas upp mellan rika och fattiga elever. En höjdare! I fattiga förorter uppfattas budskapet istället som att alla ska dela lika på alla skolor, fattig som rik ska gå i samma klassrum. En succé som gör att Ulf Kristersson bara behöver åka runt och vinka, inte säga ett ord som kan krossa folks föreställningar.

Sverigedemokraterna: »Vägar och grönsaker«.

Alla som i det obligatoriska genetiska testet visar sig ha en osvensk familjemedlem två generationer bak ska tvångsarbeta tio timmar i veckan med att bygga vägar. Så byggs Sverige starkt, menar Jimmie Åkesson. Grönsakerna handlar om att alla skolor måste ha minst två timmars undervisning i veckan där eleverna lär sig odla svenska grönsaker. En gränsdragning som visar sig vara svår, men falafel-trädet får iallafall inte odlas meddelar partiledaren i ett förtydligande.

Vänsterpartiet: »En imponerande epok«.

Den dag Vänsterpartiet får egen majoritet kommer Sverige gå in i en ny epok, menar Jonas Sjöstedt. En imponerande epok. En tid då lyxvillorna omvandlas till kommunala musikskolor utan vinstintresse, där skrattande barn kommer att få komponera soundtracket till Den Imponerande Epoken.

Ett av deras vallöften blir också att alla studenter som kommer in på universitetet ska få sitt eget tvåmanna-tält.

Liberalerna: »Jobbar på tält«.

Budskapet är lika starkt som Alliansens sammanhållning, menar Björklund. Man måste börja i ett tält för att sedan kunna bo i ett slott. Alla kan inte bli akademiker eller börja sitt arbetsliv med hög ingångslön. Börja litet, bygg sedan stort! Ett av deras vallöften blir också att alla studenter som kommer in på universitetet ska få sitt eget tvåmanna-tält, för att lösa bostadsbristen.

Miljöpartiet: »Praktiska med pengar«.

Miljöpartier har en ny plan. De kan inte längre framstå som pengakastande miljöälskare i begagnade kläder. De ska nu vinna de väljare som alla partier tror att valet handlar om: en familj i villa där pappan är revisor och mamman banktjänsteman, barnen åker på tennisläger. Då gäller det att vara praktiska med pengar, sånt gillar ju alla.

Kristdemokraterna: »Ett imponerande folk«.

Svenskarna är ett imponerande folk, menar Ebba Busch Thor i Kristdemokraternas valrörelse. Kampanjen får kritik för att påminna för mycket om de där religiösa bilderna som alltid finns i broschyrer från frikyrkor som delar ut material på torg, där blonda leende kvinnor står med ett barn i handen och blicken mot himlen. Kristdemokraterna förstår inte kritiken, de bilderna är ju så fina.

Centerpartiet: »Stoppa Brexit”«

Världen ska inte ha fler gränser. Kritiker menar att det är märkligt att Annie Lööf lägger allt fokus i en svensk valrörelse på att prata om Brexit. De som säger så är rädda människor som vill ha murar, menar hon. Den typen av människor är inte Centerpartiet. De är modiga. Hennes vallöfte kopplat till den här kampanjen blir att betala en enkelbiljett för alla bönder i Storbritannien som vill bosätta sig norr om Uppsala.

Socialdemokraterna: »Jobb och Quinoa».

Att Socialdemokrater vill prata om jobb i valrörelsen förvånade ingen. Quinoan däremot. Men Stefan Löfven förklarar att detta är den nya socialdemokratin för ett nytt århundrade. Det lilla quinoafröet symboliserar både en växande folkrörelse och att partiet är öppet för nya tankar. Quinoa är till och med glutenfritt, vilket gör att Socialdemokraterna får oväntat stöd från svenska Celiakiförbundet (en förening för personer som bland annat inte tål gluten).