Bild: stock.xchng

Fredsöverenskommelsen i januari sades ha gjort slut på kriget i Kongo-Kinshasa. Men kriget mot kvinnorna fortsatte och har blivit värre, särskilt när strider på nytt blossade upp i september.

Kvinnor våldtas systematiskt av polis, militär och olika beväpnade milisgrupper. Efter våldtäkten har gärningsmännen ofta stuckit upp trädgrenar i underlivet och knivskurit yttre och inre könsorgan med bajonetter. Skadorna blir så svåra att kvinnors matsmältningssystem helt förstörts. En ny medicinsk term har uppfunnits för tillståndet: vaginal destruktion.
 
Kongos regering har inte kontroll över landet och 17 000 FN-soldater har inte lyckats skydda civilbefolkningen. Soldaterna är otränade, har för dålig utrustning och är för få.

Nära en miljon människor var redan på flykt, nu har ytterligare en kvarts miljon tvingats från sina hem och i flyktinglägrena börjar ett nytt helvete för kvinnor. Där är sexuellt våld och övergrepp mycket vanligt förekommande.

Fredsöverenskommelsen från januari i år innehåller inte ordet "våldtäkt" eller "sexuella övergrepp". Ordet "kvinnor" nämns vid ett tillfälle och då sammanbuntat med barn, handikappade och alla andra som ju inte riktigt räknas. Dokumentet ger även amnesti till dem som deltagit i striderna. Visserligen fördöms krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten men eftersom den sexuella terrorismen hittills i praktiken inte har behandlats som sådan innebar "freden" i princip att våldtäkterna var glömda och förlåtna. Vilket förstås bidrog till att de inte heller upphörde. I fredsförhandlingarna deltog ingen särskild representant för de över 200 000 kvinnor som utsatts för sexuell terrorism.

I Sverige är samma politiska journalister som gladeligen ropar avgå till statsråd som inte betalat tv-licens knäpptysta när det gäller följdfrågor till utrikesminister Bildt om Kongo. FN: s säkerhetsråd har publicerat en lista på 85 multinationella företag som varit involverade i att underblåsa de väpnade konflikterna och här återfinns Tenke Mining. Storägare i företaget är den svenska Lundinfamiljen till vilken ju Carl Bildt har omtalade band.

Ett seriöst försök att stoppa våldet mot kvinnor i Kongo kan inte göras med nuvarande storlek på FN- operationen. Mandatet måste utvidgas och antalet soldater bli fler. Kongo behöver dessutom kriscentrum för våldtagna, våldtäktsmottagningar på alla sjukhus, fler sjukhus och utbildad personal. Här behövs konkreta mål, konkreta deadlines och konkreta pengar. FNs fond mot våld mot kvinnor har lyckats samla in 130 millioner dollar att jämföra exempelvis med de 100 miljarder som USA spenderat bara per år i Irak.

EU kommer att diskutera Kongo på ministerrådsmötet idag men den politiska viljan att stoppa den sexuella terrorismen finns inte. Det talas knappt om konflikten i de termerna.

Kvinnors kroppar räknas inte.