Bussbolag delar upp personer utifrån utseende och efternamn. Polisen använder rasprofilering i jakten på papperslösa. Ambulanspersonal vägrar ta hand om flyktingbarn och attackerna mot flyktingförläggningar utreds inte.

Det är mycket nu. Mycket som talar om ett hårdnande samhällsklimat där rasismen florerar öppet. De senaste avslöjandena om Eckerölinjens och Viking Lines busschaufförer som använder en rasistisk fördelning av resenärer är upprörande. Detta är ett yttersta symptom på det som migrationsminister Tobias Billström nyligen uttryckte: Att det är kvalitetsskillnad på blåögda, blonda människor (de goda) och brunögda, mörka (de onda).

Medan ansvariga chefer på Viking Line sitter i krismöte uppträder statsminister Reinfeldt bara besynnerligt: Å ena sidan är han upprörd över Billströms många fadäser, å andra sidan låter han honom vara kvar i regeringen.
– Jag har gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken och att han arbetar hårt för att återvinna sitt förtroende, sa Reinfeldt förra veckan.

Det som inte framgår är om statsministern tycker att Billström ska arbeta hårt för att återvinna enbart allmänhetens förtroende eller om det också gäller Reinfeldts eget förtroende. Antingen har Reinfeldt 100 procent förtroende för sin minister eller så bör ministern avgå. Något mellanting finns rimligen inte.

Gör Reinfeldt kanske bara en ”medial iakttagelse”, det vill säga konstaterar att det blåser runt hans minister och att denne måste hitta en strategi för att få det att blåsa mindre? Eller kommenterar Reinfeldt sakfrågan och därmed i grunden misskrediterar sin ministers politik? I så fall borde konsekvensen vara att han byter ut sin minister.

Men Billström sitter kvar. Det är mycket oroväckande.

Samhällsklimat och politiskt ledarskap hör ihop. Om ministrar kan uttala sig om ”blonda och blåögda” kan väl busschaufförer dela in resenärer efter samma princip? Om en minister vill minska ”volymerna” kan väl ambulanspersonal vägra vårda flyktingbarn?

De alltmer repressiva signalerna från migrationsministern sipprar ned i samhällssystemet. I ett hårdnande samhällsklimat ligger våldet nära till hands.

I genomsnitt sker en attack mot en flyktingförläggning var tredje vecka, enligt en undersökning som tidningen Expo har gjort. Framför allt är det boenden för ensamkommande flyktingbarn som attackeras. Inga särskilda insatser görs för att stävja denna utveckling.

Integrationsminister Erik Ullenhag säger till Expo att han vill öka kunskapen om våldet mot flyktingförläggningar. Det är utmärkt. Men hur länge till orkar de socialliberaler som finns kvar inom borgerligheten agera stödtrupper till en nymoderat regering vars hållning är allt annat än human?

Om Ullenhag menar allvar med sin humanism bör han ställa ultimatum till Reinfeldt: Sätt Billström på bussen – bort från Rosenbad!