Vi socialdemokrater kallar oss Sveriges framtidsparti och gör anspråk på att ha den moderna progressiva politiken för Sverige, men kan inte ens representera samtidens Sverige.

Runtom i landet har nu partidistrikten genomfört sina ombudsval till partikongressen 2013. Stockholm och Göteborg är två viktiga städer inför valet 2014 samt två städer med en bred mångfald. Även fast denna mångfald är väl reflekterad i medlemsbasen lyckades inte dessa partidistrikt välja ett enda ombud med utomnordisk bakgrund till kongressen 2013.

Detta är inget annat än ett fullständigt misslyckande.

Det är förtjänstfullt att Stefan Lövfen och Carin Jämtin vill lyfta in ungas position i partiet. Tyvärr tar inte partidistrikten sitt ansvar och skillnaden mellan ord och verklighet är tyvärr smärtsamt uppenbar inom Socialdemokraterna. När tunga instanser som valberedningen till partistyrelsen inte har en enda person under 35 år eller någon ledamot med utomnordisk härkomst så finns det skäl att tvivla på att vi tar oss an detta problem på allvar. Lika illa är det ställt i partiets programkommission som har till uppgift att presentera det nya partiprogrammet inför kongressen.

Vi som har signerat denna artikel anser att denna utveckling är helt oacceptabel – ett socialdemokratiskt parti måste representera hela samhället. Som socialdemokrater tror vi på ekonomisk, social och politisk demokrati. Vi tror på att dessa värden är gränslösa och ska genomsyra alla samhällsklasser och människor samt att socialdemokratins politik ska vägledas utifrån dessa principer.

Politikens och samhällets problemformuleringar väcks av de som har tillgång till demokratins plattformar, därför är det av yttersta vikt att socialdemokratins företrädare kommer från en mångfald av bakgrunder, från ung till gammal, från man och kvinna, från arbetare till akademiker. Det ska finnas en plats för alla inom Socialdemokraterna oavsett funktionsnedsättning, sexuell orientering eller stavningen av ens efternamn.

En mångfald i representation skänker legitimitet, berikar och vitaliserar partiet samtidigt som det visar att det socialdemokratiska samhällsbygget är ett bygge som ska gagna alla och inte bara utvalda grupper. Men det är också en ödesfråga för hela det demokratiska systemet, om inte Sveriges största parti klarar av att representera det samtida Sverige, vilket förtroende kan vi då förvänta oss att medborgare ska ha till vårt demokratiska system?

Vi som skriver detta uppmanar till reflektion, självrannsakan och handling ute i partidistrikten. Vi nöjer oss inte med den tystnad som nu breder ut sig i partiet angående frågan. Vi nöjer oss inte förrän vi ser tydligare ambitioner från partiets tunga beslutsfattare att lyfta frågan. Vår politiska tilltro till Socialdemokraterna som ett framtidsparti förtjänar bättre.

Talla Alkurdi, Socialdemokratiska studentförbundet presidieledamot

Maria Brehmer, Ordförande Socialdemokratiska Handelsstudenter i Göteborg.

Jens Petersen, Ordförande Socialdemokratiska Studentklubben i Stockholm