Vi som har ledande positioner inom Socialdemokraterna måste ta ansvar för att skapa strukturer som bidrar till en mångfald i representationen. Det skriver Berit Högman (S) i replik till S-studenter.

I sin artikel på Dagens Arena ger S-studenterna Talla Alkurdi, Maria Brehmer och Jens Petersen uttryck för sin besvikelse över underrepresentationen av unga och personer med utländsk bakgrund inom Socialdemokraterna. Och de gör det med rätta.

Det går att diskutera länge kring bristen på representation av unga och personer med utländsk bakgrund. Men en sak är tydlig: att få fram fler unga och personer med utländsk bakgrund till olika församlingar inom partiet liksom på partiets listor är inget som sker av sig självt. Det krävs ett medvetet arbete och en beslutsamhet inom partiet.

Det är en avgörande framtidsfråga för socialdemokratin att förnya partiet och släppa fram nya människor. Att ha en mångfald av erfarenheter representerade när avgörande beslut fattas. Att lyckas med det är ett ansvar som vilar tungt på ledande förtroendevalda i partiet, som artikelförfattarna påpekar.

Med detta sagt vill jag påpeka att det inte ser nattsvart ut överallt. Ett exempel är att i Jämtlands partidistrikt har man tydligt uppmanat medlemmarna att rösta på unga och gjort ändringar i informationsmaterialet som gick ut till partimedlemmarna i ombudsvalet. I stället för att få rada upp sina politiska uppdrag har kandidaterna fått säga vad de brinner för.

Resultatet? Hälften av ombuden som valdes var under 35 år.

Att ha en medvetenhet och tydliga målsättningar kring representation och mångfald är därför avgörande. Men det krävs också att vi skapar strukturer och arbetar systematiskt för att de ska uppnås. Det kommer inte automatiskt. Och det är vi som har ledande positioner inom Socialdemokraterna som måste ta ansvar för att ha med oss det perspektivet dagligen.

Min bestämda uppfattning är att vi inte har råd att inte ha det.

Berit Högman (S), ordförande valberedningen