Socialdemokraternas kongress handlade om integration. Bara inte på det sätt som SD vill att vi ska prata om det.

Borde inte Socialdemokraternas kongress ha handlat mer om integration, frågar Godmorgon världens Panelen i Sveriges Radio. Men hallå, vill man ropa – det var ju det den gjorde! Bara inte på det sätt som Sverigedemokraterna vill att vi ska prata om integration.

När vi pratar om integration i dag så pratar vi om en enda sak: jobb. Icke-Sverigefödda fungerar exakt som Sverigefödda, eller ännu mer exakt som unga, ur ett jobbperspektiv. Därför handlade Socialdemokraternas kongress om exakt rätt sak.

Slår man upp SCB:s arbetslöshetsstatistik för senare år, så följer utlandsföddas, främst de med kort tid i Sverige, arbetslöshet med löjlig förutsägbarhet resten av befolkningens. Den ligger bara på en högre nivå. När arbetslösheten stiger, som efter finanskrisen, så stiger den för alla. När det vänder och arbetslösheten sjunker, så sjunker den först för Sverigefödda, sedan för unga och utlandsfödda.

Den allt överskuggande uppgiften för integrationspolitiken är därför att sänka arbetslösheten generellt. Det är där den stora effekten finns att hämta. Det handlar om investeringar, bostadsförsörjning i tillväxtområden, konkurrenskraft och utbildning. Det är det stora perspektivet.

Det lilla perspektivet handlar sedan om att pressa ned icke-Sverigeföddas (och ungas) arbetslöshet närmare Sverigeföddas nivå. Det är ett viktigt jobb där verktygen är sådant som att validera utländska utbildningar, svenskundervisning, arbetsplatspraktiker, diskrimineringslagstiftning med mera. Här finns självklart saker att göra – men det handlar om den lilla verktygslådan. Det gäller att ha perspektiven klara för sig.

Det är därför föga förvånande att exakt samma skiljelinjer mellan höger och vänster finns i jobbpolitiken i stort, som i integrationspolitiken. Högern anser att vi ska skapa fler lågproduktiva låglönejobb där unga och icke-Sverigefödda ska arbeta.

Vänstern menar att de lågproduktiva, liksom de mycket högproduktiva, jobben redan ökat i antal, medan de jobb som försvunnit är de mellanproduktiva. I stället för att högutbildade ska konkurrera ut lågutbildade ur låglönesektorn, borde vi därför satsa på att skapa fler högproduktiva jobb. Och bättre ta till vara icke-Sverigeföddas kompetens i stället för att skicka ut dem direkt på en låglönemarknad.

Socialdemokraternas kongress är därför ett tecken på att det nu börjar pratas på ett vettigt sätt om integration. SD kommer inte att gilla det.