Rasistiska rörelser i Sverige flyttar fram sina positioner. Den senaste veckan har tre politiskt engagerade unga människor blivit utsatta för hatbrott. Vi måste markera mot den rasistiska offensiven, skriver Jonna Sima.

I helgen blev en 16-årig SSU:are misshandlad och spottad i ansiktet av två män i centrala Malmö. “De citerade en sak om invandring som jag sagt under ett tal och sa att jag var ett skämt. De kallade mig äcklig feministfitta och så knäade en av dem mig”, berättar flickan för Sydsvenskan.

Under natten mot lördagen upptäckte Hammam Al Rabi, S-politiker i Umeå, att någon hade klottrat  ett hakkors, “sossesvin” och “SD 2014” på hans ytterdörr.

I förra veckan rapporterade SVT:s ABC om att Alexander Bengtsson, aktiv i Moderaternas Ungdomsförbund i Uppsala, är utsatt för en hatkampanj på högerextrema sajter efter att ha förespråkat öppnare gränser och en moské i stadsdelen Stenhagen. Anonyma skribenter har bland annat skrivit “åk hem till Afrika och klättra upp i ett träd och groffa i dig en banan” och “din närvaro smutsar enbart ner vårt vackra land” riktat mot Bengtsson.

Mitt i-tidningarna rapporterar på måndagen att polisen i Nacka har plockat ned två banderoller i Tyresö respektive Nacka med budskapet att Aftonbladets chefredaktör Jan Helin borde hängas. På en av banderollerna fanns avsändaren Nordfront, som är nazistiska Svenska motståndsrörelsens webbtidning.

Under natten mot måndagen greps även tre personer av Söderortspolisen i Stockholm som misstänks ha klottrat “Nordfront.se” och “Gatan tillhör oss” på idrottshallen till Kärrtorps gymnasium.

Det här är ytterst allvarliga tecken på hur rasistiska och nazistiska rörelser har blivit mer offensiva den senaste tiden. Svenska motståndsrörelsens attack mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp och hakkorsklottret på moskéer och kyrkdörrar före och strax efter jul är ytterligare exempel på den extremt oroväckande utvecklingen.

I Brottsförebyggande Rådets, Brås, årliga hatbrottsstatistik var hatbrott med främlingsfientliga/rasistiska motiv det i särklass vanligaste motivet under förra året. 3 980 anmälningar identifierades med detta motiv, varav 940 var afrofobiska och knappt 220 var antiromska. Anmälningarna av hatbrott är vanligast i storstäderna och i Stockholm har de mer än fördubblats på bara två år.

Två dagar före jul samlades 16 000 på Kärrtorps idrottsplats i en av de största antirasistiska manifestationerna någonsin i Stockholm. Runt om i landet anordnades liknande demonstrationer. Vi var många som kände styrka av och stolthet över att det var så många som vill markera mot våldet och människor som vill göra skillnad på vi och dem.

När nu även demokratiskt valda politiker och unga människor som engagerar sig politiskt blir utsatta för hot och våldsamma attacker är läget allvarligare än på länge. Det krävs tydliga markeringar från politiskt håll. Ja, varför inte en presskonferens från Fredrik Reinfeldt? Budskapet måste vara tydligt: rasister ska inte få skrämma oss till tystnad.