Som röst i offentligheten är det många som äter dina ord – du har ett ansvar att hantera orden på ett säkert sätt. Är det verkligen min kropp som ska kunna tolerera lite skit i maten?

Jag är inte född i fel kropp. Min kropp är inte fel, den är mitt facit. Det är ju själva kroppen som reagerar när någon felkönar mig, säger fel pronomen.

Det är olika för alla, men min könsdysfori är inte något medfött eller konstant, den fungerar som en matförgiftning. Vissa tillagar inte sina ord med omsorg. Det kan vara bristande kunskap om hur bakterier kan växa till. Jag sväljer felkönandet och det kan dröja flera timmar innan det visar sig att kroppen har problem att hantera det den fått i sig.

Klart det inte var meningen att matförgifta mig, men vad hjälper det när jag sitter på knä vid toalettstolen klockan tre på natten. Be mig inte undervisa någon i livsmedelshygien när jag är mitt uppe i att hantera kroppens illamående. Vissa perioder är kroppen stark, mår bra, har högre toleransnivå. Andra perioder har kroppen inte mycket motståndskraft till att börja med.

Min livsmedelshygienlärare sa att visst kan det vara önskvärt med högre toleransnivå hos individen. Vi rör oss i en värld med en massa skit så det kan vara praktiskt att ha inneboende motståndskraft. Men som professionell kock i det offentliga kan du inte lita på att dom som äter din mat har immunförsvaret intakt. När många människor äter av dina ord har du ett större ansvar att hantera dom väl. Barn, äldre och de som redan har ett nedsatt immunförsvar är känsligare för mat med hög halt skadliga bakterier.

Om köket du jobbar i börjar få rapporter om konstaterade matförgiftningar så är det inte individernas toleransnivå som ska undersökas. Det är verksamheten som ska granskas. Exakt vad var det som serverades? Har kylkedjan brustit, var kommer råvarorna ifrån? Spåra råvarans ursprung. Vilka bakterier har tidigare rapporterats som vanligt förekommande?

Inom restaurangbranschen gör Livsmedelsverket regelbundna kontroller. De undersöker kökens förutsättningar att leverera säker mat. Om något brister ges instruktioner och råd hur det kan förbättras innan det uppföljande besöket. Är felet allvarligt kan tillståndet för matservering dras in tills det åtgärdats. Människor kan dö av matförgiftning, så det här tas på allvar.

Människor dör av könsdysfori också. Men att påpeka brister i hantering av pronomen, namn och könande ord uppfattas ibland som irriterande, snarare än som livräddande, förebyggande åtgärder. Det är konstigt att det görs sådan skillnad på död och död.

Livsmedelsverket kommer aldrig skicka kontrollanter till ditt privatkök. Men förhoppningsvis vill du ändå undvika att matförgifta vänner och familj. Den du bjuder på middag kan ha känsligheter, preferenser, allergier. Du tar reda på vilka. Du lagar något alla kan äta. För du vill inte att någon ska må dåligt. Bara den som inte har koll på sina begrepp skulle kalla det för självcensur.

Den sociala acceptansen för att spy galla över någon är låg (även om denne någon orsakat matförgiftningen). Kroppen lämnas ensam att hantera förgiftningen. I morgon kommer jag behöva vila. Och det är väl just det. Det finns saker att göra. Jag har inte tid att vara matförgiftad.

Nino Mick är estradpoet och transaktivist från Göteborg. Hen fick VG i Livsmedelshygien. Finns på Facebook och Instagram som @ninomick.