ledare Journalister som skriver eller rapporterar ”fel” om Donald Trump kan räkna med repressalier. Det här är inte granskning utan maffiametoder.

Ett nätverk av konservativa aktörer som står president Trump nära har sjösatt ett nytt projekt inför nästa års presidentval.

De har granskat och samlat information om journalister som av Trump själv stämplats som ”fiender”. De ha gått igenom flera års flöde i sociala medier. Granskat fotografier, vilka möten eller demonstrationer de närvarat vid och vilka de träffat.

Nu sitter de på en guldgruva, rapporterar New York Times.

Den som skriver eller rapporterar ”fel” om presidenten kan räkna med repressalier. Några journalister har redan blivit utsatta. New York Times publicerade en artikel om uttalanden Trump gjort som kunde uppfattas som anti-semitiska och gjorde även en osmickrande granskning av Vita Husets nya pressekreterare.

Omedelbart dök det upp tio år gamla tweets från en av journalisterna på New York Times, som även de kunde uppfattas som anti-semitiska. Journalisten har pudlat, och skyllt på ungdomligt oförstånd. Men skadan är förstås redan skedd. Uppgifterna kommer följa honom i hans fortsatta granskning av presidenten. Journalister på CNN och Washington Post har råkat ut för liknande saker.

”Jag är säker på att det kommer tas fler skalper”, säger Sam Nurnberg, en tidigare medarbetare till Trump.

Här handlar det inte om att granska om journalisterna gör sitt jobb. Det handlar om att smutskasta dem för att de gör sitt jobb.

Det är förstås i högsta grad legitimt att granska journalister. Det är till och med välkommet att olika instanser granskar granskarna. Forskare har länge gjort det. Etiska kommittéer och makthavare i andra delar av samhället likaså.

Men detta är något annat.

Här handlar det inte om att granska om journalisterna gör sitt jobb. Det handlar om att smutskasta dem för att de gör sitt jobb. För att de granskar makten. Och än värre: det handlar om att hota: Den som vågar granska Trump, som ställer kritiska frågor på presskonferenserna eller väljer nyhetsvinklar som inte är direkt inställsamma mot presidenten kan räkna med repressalier!

Som metod betraktat har det mycket lite med granskning att göra. Det låter mer som traditionell maffia.

Varken republikanerna eller Vita huset säger sig känna till den här gruppens arbete. Men flera av de som ingår i den har nära band med Trumps familj eller andra allierade till presidenten. I bakgrunden finns Stephen K Bannon, tidigare rådgivare åt Trump.

Agerandet sätter hela det demokratiska systemets överlevnad i blixtbelysning.

Oberoende och granskande medier har varit en helt nödvändig del av demokratins framväxt. USA:s president har utmanat sambandet, och därmed utmanat en av de viktigaste förutsättningarna för demokrati.

Han har kallat journalisterna för ”nationens fiender” och senast twittrat att ”medierna är inget annat än en ond propagandamaskin för demokraterna.”

I Europa och Sverige pågår ett liknande krig mot oberoende journalistik. Det räcker att snabbläsa några av trådarna om invandring eller klimatet på sociala medier så hittar man ett urval av illa dolda Trump-citat.

Eller för att citera Stephen K Bannon i ett uttalande om de nya metoderna mot journalisterna: ”Ett kulturkrig är också ett krig och i krig uppstår förluster. Det är vad ni ser nu.”

När man inte tror att det kan bli värre, så blir det ändå det.