Blir det Finn Bengtsson som driver Anna Kinberg Batra i famnen på Stefan Löfven?

Kärlek börjar som bekant alltid med bråk. När Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra rök ihop i Sveriges radios duell i måndags eftermiddag verkade de trots åsiktsskillnaderna känna lite kollegial sympati för varandra.

Tydligen hade de talat med varandra på telefon på morgonen och skulle tala igen både på onsdag och fredag. På frågan om duellen hade känts bra svarade de med ett synkroniserat ”Absolut!”.

Anna Kinberg Batra lovade dock underförstått att bråka med regeringen om att ändra i utgiftsområden i budgetprocessen, ungefär som när Socialdemokraterna under alliansregeringen sänkte utgifterna för regeringskansliet inför budgeten.

Men hur trovärdigt är hennes hot om hon inte får med sig kollegorna i Centerpartiet och Folkpartiet? Och allvarligt talat, hur bedrövade blir Socialdemokraterna om Moderaterna lyckas införa till exempel en tidsgräns i sjukförsäkringen för att spara pengar? Eller om traineeplatserna uteblir?

Visserligen bakslag, men det blir också svårt för väljarna att kräva regeringen på ansvar för arbetslösheten om åtgärderna saboteras.

Var Kinberg Batras hot i själva verket ett raggningsknep för att få Löfvéns uppmärksamhet? För att få vara nära? Kom igen och samarbeta med oss moderater nu och ge oss något att visa upp! Visa att din hand verkligen är utsträckt!

Kinberg Batra lyfte till råga på allt ofta Tysklands politik som ett föredöme – landet som styrs av en koalition av Socialdemokraternas och Moderaternas motsvarigheter.

Det är något ironiskt att de som är piggast i att kraftfullt opponera mot regeringens politik, en Sara Skyttedal, en Finn Bengtsson, nu skapat en situation där de forna allianspartierna ivrigast sträcker ut handen mot regeringen och tigger om samarbete. Alliansarkitekten Fredrik Reinfeldt lär inte hoppa jämfota av entusiasm.

Men det är svårt att se att Socialdemokraterna har jättemycket att tjäna på ett sådant samarbete. Det finns ju i princip stora poänger med blocköverskridande politik: obekväma beslut, som till exempel återinförd fastighetsskatt, kan möjliggöras om alla är med.

Samtidigt är frågan om de förutsättningarna finns i dag. Gårdagens duell klargjorde återigen den stora skiljelinjen mellan vänster och höger.

Vänsterns kunskapsintensiva arbetsmarknad står mot den modell som Svenskt Näringsliv tycker ska kallas ”vardagsjobben”.

Tror vi som vänstern på att skräddarsy lösningar efter utbildningsnivå med utbildningar, kunskapsvalidering och samhällsnyttiga beredskapsarbeten, oavsett ursprung, eller som högern på att sänkta löner ska skapa en låglöne-tjänstesektor reserverad för invandrare och arbetarklass?

På fredag startar Moderaternas stämma. Återstår att se om det blir Finn Bengtsson som lyckas driva Anna Kinberg Batra i famnen på Stefan Löfven.