Kriget om marken har blivit kriget om luften – och i förlängningen tanken.

Att bo och leva i Palestina är att leva med skräcken och döden inpå skinnet. Explosioner, avlägsna skottsalvor och ljudet av skrik har motvilligt blivit vardagens ljudspår. Det senaste året har ett nytt, ständigt surrande ljud letat sig in över de palestinska territorierna. Cirkulerande i luften bevakar de under hela dygnet palestinska familjers aktivitet. Drönarna.

För närapå exakt ett år sedan rapporterade medier om hur mer än 30 palestinska barn dödats i Israels drönarkoordinerade missilattacker längs Gazaremsan. Det markerade startskottet för en systematisk linje med medvetet oproportionerliga motreaktioner på våld från den palestinska sidan.

Samtidigt har konflikten mellan Israel och Palestina skiftat i karaktär, från högintensiv och territoriell till psykologisk och kontrollerande. I dag använder den israeliska regimen inte huvudsakligen drönare för att dirigera militära attacker. Snarare är målet permanent övervakning och social inspektion.

Omkring 1,7 miljoner palestinier lever ständigt med det surrande ljudet ovanför dem. Kriget om marken har blivit kriget om luften – och i förlängningen tanken. Gränserna omfattar numera också himlen, ingenting är längre privat. Allt övervakas, registreras och är potentiell information i det asymmetriska kriget mellan Israel och Palestina.

Ahmed Tawahina, psykolog som driver flera kliniker på Gazaremsan, berättar för al-Jazeera om hur flockarna av drönare i luften föder en konstant känsla av osäkerhet. Barn riskerar att traumatiseras, föräldrar drabbas av psykiska problem, förklarar hon.

Framväxten av teknologi som används för övervakning av medborgare och stater väcker viktiga frågor om makt. USA:s övervakning av mejl och telefonsamtal väcker ilska, likaså EU-förslag om reglerad internetanvändning. Än så länge saknas regler för användning av drönare. USA:s motsvarighet till Luftfartsverket antog nyligen riktlinjer för användning inom landet, med fler frågetecken än svar om hur det faktiskt påverkar medborgarna.

På den internationella scenen är reglerna för drönare än mer grumliga.

Medan militära räder kan mätas i förlorade människoliv är den psykologiska terrorns effekter betydligt mer svårmätta. Klart är att den fyller en viktig funktion i att utöva social kontroll och begränsa palestiniers livsutrymme ytterligare. Löser upp vardagens rutiner, gör det egna hemmet till ett potentiellt fängelse under Israels allseende öga. Många palestinier svarar på drönarkriget med att dra sig undan offentliga miljöer, undvika telefonsamtal och begränsa sociala aktiviteter. Kriget över sinnet tycks fungera.