Moderaterna flörtar allt mer med SD. Nu är det upp till Anna Kinberg Batra att visa prov på ledarskap.

Den seglade upp som en liten ballong i onsdags, Moderaternas debattartikel som med breda penseldrag målar upp kampen mot »beteenden och åsikter som är oförenliga med svenska värderingar«. Exakt vad de svenska värderingarna består i, eller hur de skiljer mot exempelvis norska eller franska, framgår inte. Det är förstås heller inte syftet.

Utspelet plockar fram en klassisk kortlek, där målet är att linda in signalord för att spela på känslostormar. »Svenska värderingar« är kodspråk för allt som inte kännetecknar flyktingen eller invandraren – den infödda svenskens inneboende demokratiska instinkt. Ordvalet sänder ut retoriska tentakler rakt in i den sverigedemokratiska partiorganisationen.

Än en gång balanserar Moderaterna på en farlig rågång, mellan konservativt och nationalkonservativt tankegods. Tidigare i veckan uppmanade Moderata ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom moderpartiet att »agera« för att få igenom förslag om sänkta löner och luckra upp anställningsskyddet. Att alliansen är mindre än det rödgröna blocket är inte relevant, hoppet finns uppenbart i potentiellt stöd från sverigedemokratiska riksdagsledamöter. Törnblom undviker noggrant att tala i klartext och svarar på frågan om han välkomnar SD:s stöd med att »alla borde rösta på Alliansens politik«.

Vem som helst förstår vad som står mellan raderna, vad som är underförstått.

Den där glidningen igen. De smygande stegen mot en samsyn med ett fascistiskt parti, med rötter i den allra grövsta nittiotalsnazismen. Lyxmiddagar mellan ledande representanter för näringslivet och SD-ledningen. Mejlväxlingar mellan borgerliga opinionsbildare och Sverigedemokraterna. Medvetet luddiga utspel med medvetet öppen tolkningsram.

En höger som förmår hålla den bruna delen av det politiska spektret på armlängds avstånd är en fråga om intellektuell hederlighet. Allt tyder på att brandväggen mellan demokratisk, anständig höger och smutsig ytterhöger slutligen brustit. Alliansprojektet smulas sönder av till synes oförenliga uppfattningar om hur ett samhälle ska organiseras. Balansakten är omöjlig för en borgerlighet som klyvs mellan liberala krav på öppenhet och en konservativ, reaktionär ryggmärgsreflex.

Tassandet i kulisserna och det ljusskygga umgänget med Sverigedemokraterna kräver svar och tydlighet från det moderata ledarskiktet. När Anna Kinberg Batra kliver upp på Malmömässans stora scen under helgen är det inför en partikader med växande längtan för SD-samarbete. Orden hon väljer, budskapet hon presenterar inför ombuden, blir direkt avgörande för den svenska högerns vägval de kommande åren. Låt oss hoppas att humanistiska principer trumfar kortsiktig makthunger.