Syrizas partiledare Alexis Tsipras har bevisat att det är möjligt att vinna väljarstöd på öppenhet och tolerans – mitt under brinnande kris.

Det fräser och väser från espressomaskinerna på kaféet på Götgatsbacken i Stockholm. Här jobbar Dinos, som flyttade till Stockholm för drygt ett år sedan. Eller flydde, som han själv säger. Han tillhör den stora grekiska utvandringsvåg som förlöstes när landet tumlade allt djupare ned i ekonomisk kris. 200 000 unga greker har lämnat landat sedan inledningen av finanskrisen.

Dinos är märkbart desillusionerad inför Greklands framtid. De senaste fem åren har han sett landet fullständigt rasa samman under åtstramningar och frysta offentliga utgifter. Krisen har förlängts och förvärrats av de senaste årens besinningslösa åtstramningar. Liksom fått fascismen att flamma upp på nytt i form av Gyllene gryning.

Vi lever i migrationens tid med mer eller mindre ofrivilliga flyttkedjor som rycker upp människors rötter och knuffar dem ut i osäkerhet någon annanstans. I Grekland skjuter landets kustbevakning på migranter och tvingar dem tillbaka till Turkiet. Trots att det förbjudet. De unga grekerna flyr å andra sidan, liksom Dinos, det egna landet. Europa står inför en brytningstid.

Tidigare i veckan var det ett år sedan tragedin i Farmakonisi, där elva afghanska flyktingar drunknade till havs. Människorättsorganisationen Amnesty har upprepade gånger riktat kritik mot Greklands ovilja att utreda händelserna. Sedan förra året har ytterligare 100 flyktingar drunknat.

Mer än någonsin behövs ett europeiskt samtal om en modern migrationspolitik. Hur skapar vi lagliga vägar in i Europa? Hur uppdaterar vi eller ersätter Dublinförordningen? Och hur skapar vi ett system med delat ansvar mellan EU:s medlemsstater?

Inför söndagens grekiska val har tonen mot nyanlända flyktingar varit hätsk. Vänsterpartiet Syriza har som enda parti lanserat reformer för förenklade regler för migranter och lagliga vägar in i Europa. Landets konservative premiärminister, Antonis Samaras, varnar väljarna för att Syriza “är från en annan planet” i migrationsfrågor. Men någonting har redan skiftat i den grekiska debatten.

Samtidigt som Syrizas partiledare Alexis Tsipras höjt tonläget i migrationsfrågan rasar nämligen stödet för Gyllene gryning. Tsipras har bevisat att det är möjligt att vinna väljarstöd på öppenhet och tolerans – mitt under brinnande kris. “Inget land i Europa ska förvandlas till jättelika fängelser för migranter och flyktingar”, meddelade han nyligen.

Insikten är viktig. Dagens sargade bomboffer som guppar i land i en gummijolle är morgondagens européer. Eller som Dinos själv säger:
– Varför ska jag kunna starta ett nytt liv i Sverige om vi samtidigt förnekar unga syrier samma chans?