Socialdemokraternas uppgift med budgeten borde vara att göra alliansen vansinnig – på riktigt.

I den amerikanska teveserien House of Cards presenterar presidenten Frank Underwood ett storstilat projekt: America Works. Genom att skära ned på arbetslöshetsersättning och socialförsäkringar, och dessutom tömma krisberedskapsmyndigheten på resurser, ska han skapa 10 miljoner arbetstillfällen.

Demokraterna blir vansinniga. Republikanerna blir vansinniga. Det ingår förstås i den sluga president Underwoods plan. Plötsligt har Underwood blivit folkets kandidat i opposition mot etablissemanget. När köerna börjar ringla till jobbtälten och människor återfår hoppet om en bättre framtid så kan Underwood se på när motståndarna allt mer framstår som paragrafryttare.

Kanske var det den här typen av projekt som Socialdemokraternas valanalysgrupp drömde om när de släppte sin förintande valanalys i fredags. Där konstaterar de att det hade varit en god idé att utmana Anders Borg i den ekonomiska politiken i valrörelsen 2014.

Tre dagar efter valanalysen kom budgeten. 6 extra miljarder till satsningar på byggande, 3 miljarder till hälso- och sjukvård, 2 miljarder till äldre, totalt 24 miljarder i vettiga investeringar i klimat, infrastruktur, bostäder, kompetensutveckling. Fortsatt bättre a-kassa. Det är jättebra.

Men det är ingen game changer. Regeringens stora projekt är att sänka arbetslösheten, men intrycket är att det man verkligen brinner för är Anders Borgs “krona för krona”-princip och en statsskuld som ska pressas ned från 43 till 38 procent av BNP (jämför med Tysklands på 75 procent).

Budgeten är det enda område där regeringen har fri lejd i ett parlamentariskt knepigt läge. Men man väljer att inte utmana – igen. Samtidigt som missnöjet med etablerade partier i Sverige och utomlands når rekordhöga nivåer.

Vad hade hänt om regeringen hade haft det här som målsättning istället: Vi lånar en procent av BNP per år, 40 miljarder, i fem års tid och satsar på bostadsbyggande. Kalla det till exempel Halvmiljonprogrammet. Sveriges bostadsinvesteringstakt hade då närmat sig andra europeiska länders. Staten lånar just nu i princip gratis. Avkastningen på hyresrätter är försiktigt räknat fem procent per år. Det hade varit en ren vinstaffär.

Hade budgetregler, kommunala planmonopol och regler kring allmännyttan lagt hinder i vägen? Ja, men politik är att vilja och att övervinna hinder. Hade alliansen blivit vansinnig? Ja. Hade Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet blivit vansinniga? Ja. Det hade liksom varit en del av planen.

Hade flera hundra tusen bostäder givit arbetstillfällen? Ja. Hade människor fått hopp om en bostad? Ja. Hade det underlättat integrationen om invandrare fått bo i tillväxtregioner? Ja. Hade det fått väljarna att få upp ögonen för att en socialdemokratisk politik leder till förändring av status quo? Ja.

I den tredje säsongen av House of Cards vann president Underwood primärvalet i Iowa. Hans stora projekt America Works kan bli en succé att döma av tweeten när säsong fyra annonserades: ”I will leave a legacy. #Underwood2016”.