När hbt-personer världen över fängslas och förföljs måste Sverige visa praktisk solidaritet.

Inför OS i Sotji kräver 27 Nobelpristagare att Ryssland upphäver sina antigaylagar. ”Vi hoppas uppmuntra den ryska staten att anamma de humanitära, politiska och inkluderande principer som Michail Gorbatjov arbetade så hårt för att uppnå”, skriver Nobelpristagarna i ett öppet brev i den brittiska tidningen Independent.

OS i Ryssland har, tvärtemot vad regimen önskar, bidragit till att sätta fokus på antigaylagarna. Den ryska hbt-rörelsen uppmanade tidigt omvärlden att inte bojkotta de olympiska spelen – utan i stället bilda opinion för mänskliga rättigheter. Det har hittills visat sig vara rätt strategi. Putin möts av allt starkare kritik som förhoppningsvis kulminerar i en regnbågsfärgad massiv protest under OS.

Ryssland är inte det enda land som skärper repressionen mot hbt-personer. Uganda tänkte länge belägga homosexualitet med dödsstraff, men förslaget mildrades efter kritik från omvärlden. Strax före jul antog parlamentet en lag som innebär att homosexuella ”återfallsförbrytare” kan straffas med livstids fängelse. Ugandas president har glädjande nog blockerat detta – så det återstår att se vad det slutliga resultatet blir.

Efter nyår stiftade Nigeria sin nya antigaylag. En angiveriparagraf innebär att den som känner någon homosexuell utan att rapportera detta riskerar fem års fängelse. Samkönade par som gifter sig riskerar upp till 14 år bakom lås och bom. Bröllopsgästerna kan få sitta inne i tio år.

Hetsjakt på hbt-personer är ett klassiskt sätt för makthavare i totalitära stater att rikta det folkliga hatet och missnöjet neråt i stället för uppåt. De skapar en gemensam syndabock att samla nationen kring.

Sverige kan, som utrikespolitisk aktör och försvarare av mänskliga rättigheter, aldrig acceptera denna hetsjakt på människor. Våra makthavare måste stödja världens utsatta hbt-personer på två plan. Dels genom att tvinga ledare i hbt-fientliga stater att tänka om. Dels genom att ge flyende hbt-personer en fristad i Sverige.

Den svenska asyllagen slår fast att ingen får utvisas till ett land där personen riskerar förföljelse på grund av sin sexuella läggning. Men migrationsdomstolarna har ändå för vana att avslå överklaganden från ugandiska och nigerianska hbt-flyktingar, visar RFSL:s rättslägesanalys. Avslagen motiveras oftast med att de asylsökande ”inte har kunnat göra sina berättelser sannolika”.

RFSL konstaterar att migrationsdomstolarna brister i kunskap om hbt-personers situation och att besluten därmed blir rättsosäkra.

Protesterande Nobelpristagare, idrottare med regnbågsmålade naglar och artister som reser till hbt-fientliga länder och hyllar sin gaypublik. De är alla mycket viktiga för att bilda opinion – ibland även modiga som sätter sina egna karriärer på spel.

Men vad gör makthavarna? Varför är politiker från demokratiska stater så ofta undfallande inför sina totalitära kollegor?

Hbt-personer förföljs och fängslas världen över. De förtjänar inte bara vårt enhälliga stöd – utan även vårt land som fristad. Sverige måste visa praktisk solidaritet i den globala kampen för människovärdet.