Den 30 december tog den 23-åriga indiska kvinnans liv slut. Gruppvåldtäkten hon utsattes för den 16 december av sex män ledde till så pass allvarliga skador att hennes kropp gav upp.

Men den här gången ägde inte våldtäkten och mordet rum i tystnad. Tack vare feministiska upplopp där både kvinnor och män har demonstrerat i flera veckor visste hela världen.

De tvingade rapparen Honey Singh att ställa in sin konsert och en grupp kvinnor vandaliserade en bar som serverade drinken ”rapist”, alltså våldtäktsman. Demonstrationerna spred sig också likt en eld till länder som Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh och Nepal. I Nepal har ”Occupy Baluwatar” placerat sig utanför premiärministerns residens i överklassområdet Baluwatar för att protestera mot en våldtäkt som utfördes av en polisman på en 21-årig kvinna nyligen.

En del har protesterat med mindre demokratisk häng-dem-retorik, men många av demonstranterna har utgått från en feministisk intersektionell analys där patriarkatet sammanvävts med både klass och kast.

Den indiska aktivisten och författaren Vandana Shiva kopplar samman våldet mot kvinnor i Indien med den ekonomiska exploateringen som varufierar såväl jorden som kvinnors kroppar. Klass och kön vävs också ihop på andra sätt i denna historia. Många indiska aktivister har påpekat att det inte var en tillfällighet att fallet som uppmärksammades gällde en medelklasskvinna som våldtogs av arbetarklassmän från landsbygden. Som Katarina Wennstam visar i sin bok ”Flickan och skulden” är det större chans att en man lagförs för våldtäkt ifall han såväl klassmässigt som etniskt befinner sig ”under” kvinnan. De mäktiga männen kommer undan, titta bara på Call Girl för att få en svensk påminnelse.

Enligt FN är Indien det fjärde farligaste landet att leva i om du är kvinna. Enligt de flesta mätningar är Sverige bland de bästa länderna att leva i om du är kvinna. Men länderna förenas ändå genom våldtäkterna. Här som där är mörkertalet stort (cirka 90 procent) och här som där leder bara en fjärdedel av anmälningarna till åtal. Enligt FN har Sverige efter Lesotho flest våldtäktsanmälningar i hela världen. Det behöver förstås inte betyda flest våldtäkter men BRÅ menar att det faktiska våldtäktsantalet också tycks öka. Med andra ord har vi goda skäl för feministiska upplopp också här. Men när jag googlar på våldtäkter hittar jag en kampanj och den drivs av Nordisk Ungdom.

Upploppen i Göteborg mot det sexistiska Instagramkontot där tjejer hängdes ut som ”slampor” kring jul må ha varit politiskt infantila, men upploppen var ändå de mest sunda reaktionerna på sexism jag sett i Sverige på år.

Jag ser framemot den Sydasiatiska feministiska våren 2013 och hoppas den också når oss.