Bild: sap.se

Med ett och ett halvt år kvar till valet är det skarpt läge. De rödgröna behöver snarast komma överens om och leverera politik. Alliansen startade valrörelsen för länge sen och därför duger det inte med utdragna förhandlingar i rödgröna arbetsgrupper. Mona Sahlin har länge sagt att de i god tid före valet ska ge väljarna ett enat alternativ. Den goda tiden är nu.

I gårdagens duell mot Fredrik Reinfeldt i SVT:s Rakt på med KG Bergström var Mona Sahlin precis så tydlig och offensiv som vi vill se henne. Tyvärr räcker inte det. Gårdagen var ett gyllene tillfälle att på bästa sändningstid ge ett tydligare besked om de rödgrönas politik.

I veckan kom ett gemensamt utspel från oppositionen i riksdagen – ett "initiativ mot regeringens bonusregler för statliga bolag". Med ett drev mot direktörerna och ett upprört folk i ryggen var det kanske inte den svåraste frågan för de tre partierna att enas kring. I andra, tyngre och viktigare frågor saknas det fortfarande ett tydligt alternativ till den borgerliga alliansens politik.

Sahlin och de andra i oppositionen måste framstå som ett enat och attraktivt alternativ till väljarna. Främst måste de, på ren pr-svenska, börja sprida sin berättelse. Varför ska medborgare rösta på de rödgröna? Hur vill de förändra Sverige om de får regera?

Hittills har det kommit några få svar, mest i form av utfästelser om återställare. En del av allianspolitiken ska rivas upp, kommunerna och landstingen ska få mer pengar. Jättebra. Men sen då? Det måste formuleras en trovärdig politik utöver det, baserad på egna tankar. De rödgröna har hittills gett intryck av ad hoc i stället för genomtänkt enighet.

Ett av de viktigaste skälen till att den borgerliga regeringen knappar in i opinionsmätningarna är för att de har en linje som är tydlig och som de verkligen tror på. Även om deras idéer är politiskt dåliga, står de för dem och känns övertygade om sig själva som ett samspelt alternativ. Reinfeldt och hans allians står för sina skattesänkningar samtidigt som Sverige befinner sig i kris. Oppositionen måste tillsammans ge liknande konkreta besked till väljarna – precis som Sahlin själv gjorde i SVT när hon sa att satsningar i välfärden behöver finansieras med skattehöjningar.

De rödgröna har satt sitt hopp till den nuvarande krisen. Men dels är den ett politiskt problem som Socialdemokraterna har svårt att hantera – den tidigare förnyelsen handlade om att staten skulle ta bort sin hand från ekonomin (den så kallade tredje vägen) och i dag behövs en helt annan väg. Och dels finns det andra brännande politiska frågor där det behöver ett rödgrönt svar för framtiden som kan engagera väljarna: skolan, sjukvården, miljön, segregationen.

De svaren behövs akut. Annars har vi åtta år eller fler med borgerligt styre.