Göran Johansson, kommunalråd i Göteborg, sade i går att han vill utvisa alla asylsökande som smugglats till Sverige. Han fick medhåll från Malmös Ilmar Reepalu. Smugglade människor ska inte kunna söka asyl.

Två tunga socialdemokrater vill täppa till det sista hål som står öppet för människor på flykt. I praktiken vill de avskaffa asylrätten i Sverige. Ja, helt enkelt gjuta in Genèvekonventionen i cement och sänka den under Öresundsbron. Finito forever.

Nästan alla som söker asyl i Sverige är insmugglade. Samma gäller över hela Europa. Den stora vågen irakier kommer längs gamla beprövade smugglarrutter genom Europa. De landar i Grekland eller Rumänien och fortsätter sedan med bil. De flesta till Malmö.

Göran Johansson säger att de får komma "den vanliga vägen" i stället. Men det finns inte kvar några sådana. Europas murbyggen har för länge sedan blockerat dem. Ilmar Reepalu säger att de kan söka asyl vid svenska ambassader. Kan de?

Det mest uppseendeväckande är att två så inflytelserika politiker tappat kollen på sin samtid. De vet helt enkelt inte hur Europa fungerar. Den som är på flykt har inga andra val kvar än smugglarna. Det är garanterat säkrare än att försöka smita över gränser på egen hand.

Man ska inte romantisera smugglingen. Men det är nu den enda livlina som återstår. Deras rutter kan liknas vid den "underjordiska järnvägen" som under 1800-talet löpte från USA:s sydstater till de norra. Deras verksamhet reser en viktig moralpolitisk fråga: Är det rätt att bryta lagen för att rädda en medmänniska? En smugglare jag mötte i våras citerade Koranen: "Att döda en människa är som att döda alla, att rädda en människa är som att rädda alla."

I en holländska avhandling beskriver Ilse van Liempt smugglarnas vägar och metoder genom intervjuer med de smugglade. Hon fann en väl fungerande marknad med utvecklade försäkringssystem och trygghetsgarantier. Alla enkla schabloner rasar i hennes avhandling. Det finns bara ett sätt att minska smugglarnas marknad: Att öppna legala resvägar.

Att utvisa insmugglade asylsökande, som Johansson och Reepalu drömmer om, leder bara till en sak: Att de fortsätter komma samma vägar, betalar samma priser men helt enkelt skippar asylprocessen. I stället för att anmäla sig hos myndigheterna slår de sig ner som migranter utan dokument. De glider in som skuggor på en oreglerad arbetsmarknad. Är det bättre?

Migrationsminister Tobias Billström (m) tar enkelt avstånd genom att hänvisa till Genèvekonventionen och den reellt existerande verkligheten. Mona Sahlin gör det samma, men jag önskar att hon hade modet att markera skarpare mot sina partikamrater än vad Tobias Billström redan gjort. Har vi inte fått nog av svenskdemokratiska förenklingar?