Carl Tham, samhällsdebattör och före detta socialdemokratisk utbildningsminister åren 1994–1998

Många har klagat på att statsministern inte riktigt förklarat regeringens och EU:s ställningstaganden. Här är ett förslag till klargörande anförande.

Mina damer och herrar,

EU har som ni vet kommit överens om att frakta cirka 50 000 flyktingar tillbaka från Grekland till Turkiet. Sedan ska man i ordnade former skicka syriska flyktingar till de europeiska länderna.

Någon kanske undrar varför man då inte direkt kan skicka de syriska flyktingarna som redan finns i Grekland direkt till olika europeiska länder. Men det går ju inte. Det finns ännu inget land som lovat ta emot flyktingarna. De måste till Turkiet och sedan får vi se. Som tack får Turkiet ytterligare 30 miljarder kronor plus förhandlingar om medlemskap och plus visumfrihet eller näst intill.

Någon kanske tycker att det är egendomligt att göra upp med Turkiet som ju är an halvdiktatur, arresterar oppositionen, beslagtar deras tidningar och skjuter på sin egen befolkning. Men vi i EU är inte intresserade av hur det står till i Turkiet. För oss gäller det att till varje pris förhindra att det kommer fler flyktingar till EU.

Till varje pris.

De europeiska länderna kan absolut inte ta emot fler flyktingar. Länderna är helt enkelt för rika och flyktingarna för fattiga. Det är inte OK, det förstår ju vem som helst. Den där Trump föreslår ju en mur tvärs över hela USA för att sätta stopp på invandringen. Ja, men vi kan ju tyvärr inte bygga en så stor mur i Medelhavet, så Turkiet måste sköta jobbet. Det är så det hänger ihop.

Och vad medlemskap beträffar. Tja, förhandla kan man väl alltid. Det där med demokrati och mänskliga rättigheter behöver man ju inte ta så allvarligt. Och uppriktigt talat, just nu är det väl inte så dumt att Turkiet tar i med hårdhandskarna så att flyktingarna vet vad som gäller.

Som ni vet kommer inte heller Sverige ta emot några nya flyktingar. Vi har ju redan så många, ja vi är ju helt överbelastade, det är här i Sverige det är kris. Vi har visserligen rikare än någonsin och har högre ekonomisk tillväxt än på länge och vi skulle visserligen lätt kunna låna på den internationella marknaden till nästan noll ränta för att satsa på investeringar, skolor och sjukvård – men som ni vet har vi budgettak och överskottsmål och då går det ju inte. Det är mycket viktigare än asylrätten. Det måste vara ordning och reda, hur skulle det annars gå.

För övrigt vill jag passa på att säga att vi inte alls i slutändan kommer få så många flyktingar som många tror. Många kommer inte få asyl och då skall de banne mig åka hem i rödaste rappet. Hem? Ja, för all del, det kan vara lite oklart vad det är och hur det ser ut. Men någon stans kan vi nog stjälpa av dem.

Och vidare: vi ska göra allt för att de flyktingar som trots allt får stanna inte ska känna sig säkra och inte tro att de får stanna här för evigt. Tillfälliga uppehållstillstånd och mycket svårt att ta hit nära anhöriga, det blir vad som gäller. Det ni. Det kommer göra livet tungt för många och få dem att fundera på att åka hem, vad det nu än är.

Jag vet att Röda Korset och andra professionella lipsillar har kritiserat det här förslaget och sagt att det strider mot människovärde och asylrätten och jag vet inte vad. Jag bryr mig inte om det. Det viktiga är att Moderaterna och Sverigedemokraterna gillar det.

Så kort sagt, läget är inte så dumt, bara våra turkiska vänner nu gör sin plikt. Krisen är snart över. Då kan vi andas ut.

Tack för mig.

Carl Tham, samhällsdebattör och socialdemokratisk utbildningsminister åren 1994–1998.