Bild: Wikimedia commons

Rättegångssalar är obarmhärtiga. Den som förlorar sympati förlorar stort. Ja, allt. I det avseendet går Pirate Bay-åtalet mot osäker utgång. Förhandlingarna handlar inte bara om juridik, utan är också strid om ett varumärke. Ett politiskt pr-krig om semantik och romantik. Just nu lutar det mot att Pirate Bays aura slocknar.

I flera år har piraterna varit en webbadress, en flagga och ett rykte om idealister som kämpar mot staten och storkapitalet. Under jargongen en smart konsumentrörelse som vill ha allt gratis.

Nu sitter de i rättssalens medieljus. De är plötsligt fyra personer med namn. Närmare bestämt tre unga män och en lite äldre knäckebrödsrasist (åtminstone fd). En har rättigheter till webbadressen pedofil.se. Ingen har bostadsadress, men alla skulder hos kronofogden. En menar att all skattelagstiftning ska avskaffas och samma person är åtalad för narkotikainnehav. Magin rinner undan som smältsnö på plåttak. Det motsägelsefulla är att deras sak samtidigt är given vinnare. Även om auran slocknar och de döms till skadestånd kommer fildelningen att fortsätta.

När man läser referat från rättegången låter de förut så kaxiga helt flata. Det här skulle bli DEN politiska rättegången. Men nu verkar ingen av dem, mer än Gottfrid Svartholm Warg, haft något med Pirate Bay att göra. Filmkameran har fångat Fredrik Neij när han hållit brandtal mot upphovsrätten, men nej nej inte alls, han bara läste upp vad någon annan skrivit. Så blir man inte frihetshjälte. Och inte trovärdig.

De åtalade påminner om 1980-talets extremt nyliberala, i början ganska coola, män runt den så kallade Frihetsfronten. Men kul svartbar, politiska happenings och skatteprotester utvecklades till narkotikabusiness, hagelgevär under disken och bomber mot offentliga statyer. Vibrationerna känns igen. Rättegångar är obarmhärtiga.

Det är något med fildelningsdebatten och unga män. Pirataktivismens maskulinitetskult börjar bli uppenbar. Unga män sitter i paneler, skriver bloggar och debattinlägg där de glittrar och speglar sig i varandra och hänvisar till varandra och andra manliga genier – ofta professorer i USA. Vi har sett det sååå många gånger förut. Och det är inte mer omvälvande än Saabs företagsstyrelse. Män som gör som män gjorde.

Olika hang arounds deltar utan eftertanke i gruppövningarna. Författaren Sigge Eklund twittrar från rättegången. I torsdags: "Neijs sensuella relation till bittorrentteknik – hans sätt att säga ordet som om han talade om en flickvän – är vackert att se på nära håll…" Senare samma dag beskrev han kvinnor utanför rättssalen som "pirat-groupies".

Den radikala auran börjar slockna.